Zupa krem z pomidor贸w z makaronem i mozzarell膮!

Talerz zupy pe艂nej warzyw, makaronu pe艂noziarnistego czy kaszy, z dodatkiem zi贸艂 i przypraw, z mi臋sem lub bez, to pe艂nowarto艣ciowy i zarazem lekki posi艂ek. Idealny na jesienne obiady. Zupa doskonale rozgrzewa, a dzi臋ki b艂onnikowi daje uczucie syto艣ci, przyspiesza nasz metabolizm, a nie tuczy.聽Ostatnio by艂a propozycja dla zapracowanych- gotowe zupy krem. A gdy czas pozwoli- zawsze najlepiej smakuj膮 te zrobione samodzielnie jaka satysfakcja, no i garnek zupy na dwa, a nawet trzy dni gotowy!聽

Lubicie pomidory? Jedzcie je nawet codziennie! Pomidory to podstawa diety 艣r贸dziemnomorskiej- uwa偶anej za jedn膮 z najzdrowszych diet. A zupa pomidorowa- to kr贸lowa polskich zup (zrobiona z roso艂u z wczoraj :). Likopen zawarty w pomidorach, czyli pomara艅czowo-czerwony barwnik a tak偶e przeciwutleniacz wyst臋puj膮cy w naturalnej postaci w owocach i warzywach chroni nas przed nadci艣nieniem, nowotworami (zwalczaj膮c wolne rodniki) i starzeniem si臋 naszej sk贸ry (chroni膮c przed promieniami UV). Likopen wyst臋puje pod sk贸rk膮 pomidor贸w- dlatego z pomidorowych przetwor贸w jak przeciery, sosy czy zupy krem wch艂ania si臋 jeszcze lepiej. Do potraw z pomidor贸w warto doda膰 tak偶e t艂uszcze jak np. oliwa z oliwek, kt贸re r贸wnie偶 zwi臋kszaj膮 jego wch艂anialno艣膰. Suszone pomidory w zalewie maj膮 go a偶 95 mg (w por贸wnaniu z przecierem pomidorowym -42 mg likopenu). Pomidory to tak偶e bogactwo witamin i sk艂adnik贸w mineralnych jak witaminy z grupy B, C, E, magnez, potas, 偶elazo czy wap艅. Likopen znajduje si臋 tak偶e w papryce dlatego po艂膮czenie papryki i pomidor贸w w syc膮cej zupie krem to samo zdrowie.

Zupa krem z pomidor贸w i papryki z makaronem pe艂noziarnistym i mozzarell膮:

Sk艂adniki na 4 porcje:
Papryka czerwona 3 szt ok .400g
Cebula 1 szt 100g
W艂oszczyzna (marchew, seler, pietruszka) ok. 500 g
Pomidory z puszki krojone 800 g
Oliwa z oliwek 10 g
Czosnek 1 z膮bek 5g
Jogurt naturalny 40 g
Makaron pe艂noziarnisty penne 100 g
Ser mozzarella 50 g

Przygotowanie:
1. W艂oszczyzn臋, papryk臋, czosnek, cebul臋 i oliw臋 podsma偶 kr贸tko w garnku.
2. Zalej wod膮 (lub gotowym bulionem) i zagototuj. Dodaj s贸l, li艣cie laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do mi臋kko艣ci ok. 20 min.
3. Dodaj passat臋 pomidorow膮 lub pomidory krojone z puszki. Zblenduj na g艂adki krem.
4. W mi臋dzy czasie ugotuj makaron pe艂noziarnisty. Mozzarell臋 starkuj na tarce.
5. Po ugotowaniu zupy odlej p贸艂 szklanki p艂ynu, ostud藕 i po艂膮cz z jogurtem, nast臋pniedodaj do zupy.
6. Zup臋 krem podaj z makaronem, mozzarell膮 i 艣wie偶膮 bazyli膮.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o