Drożdżowe cynamonki z jabłkami czyli…cinnamon rolls!
U jednych pierniczki, u innych makowce, a na Naszej Diecie cynamonki. Możesz je znać pod nazwą bułeczki cynamonowe, drożdżowe cynamonki lub cinnamon rolls. Przepyszne, puchate, mięciutkie bułeczki, które przygotujesz z łatwością. Dzięki dodatku jabłka dłużej pozostają wilgotne i świeże. Lubicie cynamon? Ja mogłabym go dodawać do wszystkiego!
Cynamon właściwości prozdrowotne:
- Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo
- posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne zwalczające wolne rodniki
- ułatwia trawienie
- Obniża cholesterol i cukier we krwi
- Rozgrzewa i poprawia nastrój
Chcesz poznać właściwości innych cennych zimowych przypraw takich jak kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki? Możesz dodawać je do swoich deserów, owsianek lub zimowej herbatki! Zajrzyj tutaj: https://nasza-dieta.pl/blog/jesienny-niezbednik-herbatka-z-przyprawami-korzennymi/
Przepis na drożdżowe cynamonki z jabłkami:
Składniki na ciasto:
- 550g mąki typ 550
- 300ml mleka
- 2 jajka
- 60g cukru
- 40g świeżych drożdży lub ok 15g suchych drożdży
- 50g masła
- szczypta soli
- Przepis na nadzienie:
- 200g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Do dużej miski przesyp mąkę. Do 100ml ciepłego mleka (40st) dodaj łyżkę cukru i pokruszone drożdże. W przypadku suchych drożdży wymieszaj je z mąką. Używając drożdży świeżych po środku mąki zrób wgłębienie i dodaj zaczyn drożdżowy, delikatnie przykryj go mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę mleka i 2 jajka, szczyptę soli oraz cukier. Wygniatamy ciasto samodzielnie lub w robocie kuchennym, w między czasie dodając schłodzonego masła. Miskę wysmaruj tłuszczem, odłóż tam ciasto w formie kulki, przykryj szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5h czasu.
W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie- rozdrobnione masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cynamonem i brązowym cukrem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną w kostkę. Ciasto ugniatamy i formujemy w kostkę. Ciasto dzielimy na pół, blat podsypujemy mąką, wałkujemy na duży prostokąt. Nakładamy na nie naszą masę cynamonową i kawałki jabłek. Można przygotować także z innymi dodatkami np. gruszką, rodzynkami czy orzechami. Następnie ciasto zawijamy w rulon po czym kroimy na ok. 2-2,5 cm kawałki. Ślimaczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je delikatnie pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka by uzyskały ładny rumiany kolor po upieczeniu. Wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grzania z góry i dołu na 180 st na około 20min.