Przepis na meksykańskie burrito

Kuchnia meksykańska jest prosta, a zarazem pełna smaku i aromatu. Jeżeli lubisz próbować dań z różnych zakątków świata, sprawdź koniecznie ten przepis na klasyczne meksykańskie burrito. Z zegarkiem w ręku- przygotowanie w 15 min. Idealna opcja kiedy nie mamy czasu lub męczy nas ochota na fast food…przemycimy w nim też sporo warzyw 🙂

Przepis na meksykańskie burrito z mięsem mielonym i warzywami:

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula 1szt
  • Papryka czerwona 1szt
  • Puszka Czerwonej fasoli
  • Puszka Kukurydzy
  • Ryż biały 1 torebka 100g
  • Mięso mielone 250g
  • Jogurt naturalny 150g
  • Majonez 1 łyżka
  • Opakowanie tortilli
  • szczypiorek
  • Sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka, papryka chilli.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, następnie dodaj mięso mielone i dopraw słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego.
  2. Kukurydzę i fasolę przepłukaj z zalewy i dodaj do farszu, następnie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru by podkreślić smak pomidorów, słodką papryką i papryką chilli.
  4. Na środek tortilli nałoż farsz i trochę tartego sera.
  5. Zawinięte burrito podgrzej z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek czy grillu elektrycznym) lub przygotowując większą porcję możesz także podpiec w piekarniku.
  6. Z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, soli, pieprzu i szczypiorku przygotuj sos. Możesz podawać także z kwaśną śmietana.

 

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments