Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Zimno, ciemno…na takie dni gęste, sycące i rozgrzewające zupy kremy sprawdzają się idealnie. Warzywa dzięki upieczeniu zyskują wspaniały smak i głęboki aromat. Do tego ten piękny, jesienny kolor 😉 Polecam wypróbować!  Warzywa od Zielona Górka, zaglądajcie do nich koniecznie i zamawiajcie skrzynki pełne warzyw i owoców prosto do Waszego domu. Ciekawe połączenia z których przygotujecie pyszne zupy krem na obiad, kolorowe koktajle idealne do pracy i wiele, wiele więcej.

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw:

Składniki:

  • Marchew 2-3 szt
  • Papryka 2 szt
  • Seler korzeniowy 1 szt
  • Pietruszka korzeń 1 szt
  • Cebula ½ szt
  • Por ½ szt
  • Bulion warzywny/drobiowy
  • Sól, pieprz, słodka papryka w proszku, papryka chilli, czosnek granulowany
  • Oliwa z oliwek
  • Grzanki i ser feta jako dodatek do zupy

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. W między czasie piekarnik nagrzej do 200 st C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na nią warzywa i skrop oliwą z oliwek, piecz do miękkości ok. 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj je na blaszce by nie przypiekły się na jednej stronie.
  2. W garnku rozgrzej bulion i dodaj upieczone warzywa, przyprawy i gotuj na małym ogniu. Po ok. 15 minutach całość zblenduj na zupę krem.
  3. Podawaj z grzankami. Fajnie pasuje do tej zupy także dodatek sera feta.

Smacznego!

 

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments