Przepisy na pasty rybne z wędzonej makreli
Nowy tydzień i nowe przepisy. Tym razem, aż trzy. A króluje w nich- wędzona makrela. Poznaj przepisy na pasty z makreli, które idealnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie czy kolację. Wielu osobom ciężko jest wprowadzić do swojej diety regularne spożycie ryb w tygodniu- bo drogie, bo trudno znaleźć dobry sklep, ciężko wymyślać coraz to nowsze przepisy z ich udziałem. Pasty na kanapki będą idealnym rozwiązaniem na przemycanie do diety większej ilości ryb- możesz użyć wędzonej makreli, łososia, pstrąga lub tuńczyka- są dostępne w każdej popularnej sieciówce takiej jak Lidl czy Biedronka.
Pasty rybne przygotowane samodzielnie będą zdecydowanie lepszym wyborem niż kupne, sklepowe gotowce. Będzie w nich zdecydowanie więcej ryby i mniej dodatków do żywności, konserwantów i tłuszczy. Ryby mogą także stanowić dodatek do sałatek raz w tygodniu np. wędzony łosoś, tuńczyk czy sałatka śledziowa. Do tego mrożone filety rybne np. z dorsza, łososia czy mintaja, to produkty dostępne w większości sklepów, które bardzo szybko i prosto sprawdzą się w przygotowaniu smacznego obiadu.
Poznaj 3 przepisy na pasty rybne z dodatkiem wędzonej makreli.
Składniki dotyczą porcji na 2 dni lub dla 2 osób.
Przepis na pastę z twarogu i wędzonej makreli:
Składniki:
- Makrela wędzona 100g
- Ser twarogowy półtłusty 100g
- Koperek 2 łyżki stołowe
- Rzodkiewka 4 szt
Przygotowanie:
Wędzoną makrelę obierz ze skóry i usuń ości, podziel na mniejsze kawałki, włóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj do ryby twaróg i wymieszaj. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, następnie połącz z masą rybną. Dodaj rozdrobniony koperek, przypraw do smaku pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj. Posmaruja pastą pieczywo
Przepis na pastę z makreli z kiszonego ogórka:
Składniki:
- Makrela wędzona 100 g
- Ogórek kiszony 2 szt
- Cebula szalotka 1 szt lub czerwona cebula ½ szt
- Natka pietruszki 2 łyżki stołowe
- Majonez łyżeczka
Przygotowanie:
Z makreli usuń skórę i ości i rozdrobij przy użyciu widelca. Pokrój cebulkę i ogórka w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj rybę z warzywami i pietruszką. Posmaruj chleb pastą.
Przepis na pastę z wędzonej makreli i jajka:
Składniki:
- Makrela wędzona 100g
- Jajko ugotowane na twardo 2szt
- Ogórek kiszony 2szt
- Szczypiorek 2 łyżki stołowe
- Majonez 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Ugotuj jajko na twardo, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj odrobinę majonezu i wymieszaj. Z makreli usuń skórę i ości i rozdrobij przy użyciu widelca, wymieszaj z jajkiem. W małą kosteczkę kroimy także ogórka kiszonego. Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do ryby, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozdrobnionym szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂