Cenne kwasy omega-3
Kwasy omega maja zbawienny wpływ na nasz organizm, a lista ich zalet jest długa!
- Obniżają poziom „złego cholesterolu” LDL ograniczając w znacznym stopniu ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.
- Poprawiają koncentrację i pamięć i wspierają leczenie od strony żywieniowej w chorobach depresji i demencji.
- Ich niedobór może pogłębiać stany zapalne i alergie
- Odgrywają znaczącą rolę w rozwoju płodu, zapobiegając przedwczesnym porodom i warunkując odpowiednią masę urodzeniową noworodka dlatego polecane są przyszłym mamom.
Aby dostarczyć w Naszej🍍Diecie kwasów omega-3 powinniśmy spożywać głównie ryby morskie tj. szprotki, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz i śledź. Kolejnym źródłem są oleje roślinne – oliwa z oliwek tłoczona na zimno, nierafinowany olej rzepakowy i tłoczony na zimno olej lniany czy siemię lniane.
Źródłem kwasów omega-6 są następujące produkty: olej słonecznikowy, rzepakowy, sezamowy, oliwa z oliwek, pestki dyni i słonecznika, sezam, migdały, orzechy, awokado.
Jeśli z jakiś powodów nie jadasz ryb warto zastosować dodatkową suplementację kwasami omega-3!
Poniżej przesyłam Wam przepis na:
Ziołowy dorsz pieczony w papilotach
1 porcja: (369 kcal W: 45,1g B: 28g T: 9,5g)
Składniki
- Filet z dorsza 120g
- Oliwa z oliwek łyżka stołowa 8g
- Cytryna ½ szt
- Tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz
- Ziemniaki 200g
- Surówka z kiszonej kapusty 150g
Przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć. Ułożyć rybę na takim kawałku folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, żeby po zrobieniu z niej sakiewki- zostało w środku miejsce, by ryba ‘mogła oddychać’. Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, majeraneku, czosnku, soli, pieprzu, startej skórki z cytryny i natrzeć nią rybę. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na ok 50-60 minut, by mięso przeszło przyprawami. Piekarnik nagrzać do 190 st C i piec rybę ok 25-30 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Jaki jest Wasz ulubiony przepis na dorsza 🐟?