Owoce jagodowe

Owoce jagodowe w tym borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny, porzeczki to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Regulują i obniżają poziom cukru i insuliny we krwi – polecane szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Owoce jagodowe posiadają jedne z najsilniejszych właściwości przeciwutleniających chroniąc nas przed nowotworami i starzeniem się organizmu! Zawartość antyoksydantów, aż do 10 razy większa porównując do innych grup owoców . Wzmacniają również nasz układ immunologiczny obniżając stany zapalne. Wpływają korzystnie na prace mózgu- kolejny plus lepsza pamięć i koncentracja. Najlepiej je jeść surowe, zmiksowane w postaci koktajli owocowych, suszone czy mrożone. W czasie ich gotowania np. przy sporządzaniu dżemów tracą większość antocyjanów odpowiedzialnych za ich prozdrowotne właściwości. Właśnie teraz trzeba czerpać garściami, a na późniejsze czasy wypełnijcie nimi zamrażarkę aby zachować smaki lata na dłużej!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o