Pasta al tonno czyli makaron z tuńczykiem w pomidorach!

Szef kuchni poleca!

Pasta al tonno, czyli makaron z tuńczykiem w pomidorach.

Zanim przygotujesz po raz kolejny klasyczne spaghetti bolognese- wypróbuj makaron w wersji z tuńczykiem! I bądź zdrów jak ryba! Bogate źródło białka, kwasów omega-3, wapnia, fosforu, żelaza , witaminę D i B12! Obiad w 10 minut- czyli tyle ile trwa ugotowanie makaronu 😉 Przepis już na blogu!

Składniki:

Makaron pełnoziarnisty

Tuńczyk w sosie własnym

Passata pomidorowa lub pomidory w puszce

Cebula

Oliwa z oliwek

Oliwki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
  3. Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj na patelnię.
  4. Na koniec dodaj passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory. Dopraw odrobiną soli, pieprzu i cukrem, który podkreśli smak pomidorów.
  5. Wymieszaj sos z makaronem na patelni. Dodaj pokrojone oliwki i posyp zieleniną.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o