Przepis na meksykańskie burrito
Kuchnia meksykańska jest prosta, a zarazem pełna smaku i aromatu. Jeżeli lubisz próbować dań z różnych zakątków świata, sprawdź koniecznie ten przepis na klasyczne meksykańskie burrito. Z zegarkiem w ręku- przygotowanie w 15 min. Idealna opcja kiedy nie mamy czasu lub męczy nas ochota na fast food…przemycimy w nim też sporo warzyw 🙂
Przepis na meksykańskie burrito z mięsem mielonym i warzywami:
Składniki na 4 porcje:
- Cebula 1szt
- Papryka czerwona 1szt
- Puszka Czerwonej fasoli
- Puszka Kukurydzy
- Ryż biały 1 torebka 100g
- Mięso mielone 250g
- Jogurt naturalny 150g
- Majonez 1 łyżka
- Opakowanie tortilli
- szczypiorek
- Sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka, papryka chilli.
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, następnie dodaj mięso mielone i dopraw słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego.
- Kukurydzę i fasolę przepłukaj z zalewy i dodaj do farszu, następnie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru by podkreślić smak pomidorów, słodką papryką i papryką chilli.
- Na środek tortilli nałoż farsz i trochę tartego sera.
- Zawinięte burrito podgrzej z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek czy grillu elektrycznym) lub przygotowując większą porcję możesz także podpiec w piekarniku.
- Z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, soli, pieprzu i szczypiorku przygotuj sos. Możesz podawać także z kwaśną śmietana.
Subskrybuj
0 komentarzy