Przepis na sałatkę z granatem, serem fetą, szpinakiem i pomidorkami
Dziś mam dla Was przepis na bardzo szybką w przygotowaniu sałatkę, idealną na drugie śniadanie, kolacje czy poczęstunek dla gości. Jej sekretnym składnikiem jest granat- który na polskich stołach nie gości zbyt często- a szkoda. Ma wiele cennych właściwości tak samo jak pozostali towarzysze- szpinak, pomidorki koktajlowe czy ser feta. Jakie dokładnie?
Granat– Chrupka konsystencja i słodko-kwaśny smak. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli i flawonoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne zapobiegając stanom zapalnym czy zakażeniom infekcyjnym w organizmie. Owoc ten wspiera pracę serca i obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę. To prawdziwa bomba witaminowa (m.in. wit. C, A, E czy wit. Z grupy B) oraz bogactwo składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, cynk i fosfor.
Szpinak- Zawiera w sobie cenne flawonoidy oraz karotenoidy o działaniu przeciwzapalnym. Co więcej to także źródło przeciwutleniających witamin A i C, a także żelaza, kwasu foliowego, cynku, selenu i magnezu. Składniki te wpływają korzystnie na nasz układ krążenia i układ nerwowy. Szpinaku powinny jednak unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ zawiera kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń i może przyczyniać się do produkcji kamieni nerkowych.
Pomidorki koktajlowe- Pomidory to podstawa diety śródziemnomorskiej- uważanej za jedną z najzdrowszych diet. Likopen zawarty w pomidorach, czyli pomarańczowo-czerwony barwnik a także przeciwutleniacz występujący w naturalnej postaci w owocach i warzywach chroni nas przed nadciśnieniem, nowotworami (zwalczając wolne rodniki) i starzeniem się naszej skóry (chroniąc przed promieniami UV). Pomidory to także bogactwo witamin i składników mineralnych jak witaminy z grupy B, C, E, magnez, potas, żelazo czy wapń.
Ser feta-Lekko słonawy, nadaje się idealnie do sałatek. Zawiera wysoką zawartość aminokwasu- tyrozyny przez co zwiększa odporność na stres oraz wpływa korzystnie na samopoczucie. Tyrozyna jest również niezbędna do produkcji kolagenu odpowiadając za sprężystość i elastyczność skory. W 100g jest 17 g białka i tyle samo tłuszczy.
Przepis na sałatkę z granatem, serem fetą, szpinakiem i pomidorkami:
Składniki- przepis na 2 porcje:
- Świeży szpinak- 1/2 opakowania- ok. 200g
- Granat- 1/2 szt
- Ser feta- 100g
- Pomidorki koktajlowe- 10szt- ok 200g
- Oliwa z oliwek- 2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
- Granat przekrój na pół, wyłuskaj ziarenka. Pomidorki opłucz zimną wodą i przekrój na pół.
- Świeży szpinak wyłóż do miseczki. Posyp pokruszoną fetą, dodaj owoce granatu i pomidorki.
- Sałatkę wystarczy skropić oliwą z oliwek.