Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

Szukasz pomysłu na ciekawą, a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę na imprezę czy sylwestra? Świetnie sprawdzi się do tego ciasto francuskie m.in. z Biedronki/ Lidla, z których przygotujesz bułeczki/ roladki podawane z ulubionym dipem np. sosem tysiąca wysp, koperkowym czy czosnkowym.

Możesz przygotować do nich różnego rodzaju farsze, wegetariańskie, z dodatkiem ryby czy mięsa. Z każdym będzie smakować zupełnie innaczej, goście będą usatysfakcjonowani różnorodnością wyboru, a na talerzu będzie naprawdę kolorowo 😉 Przygotowanie całości to od 5-15 min. Wstawiamy do pieca i można iść szykować się na imprezę 🙂

Przepis na roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym:

Składniki:

  • Ciasto francuskie 1 szt
  • Serek śmietankowy typu Almette- 1 opakowanie
  • Łosoś wędzony opakowanie ok. 100-150 g
  • Szczypiorek
  • Jajko 1 szt
  • Czarnuszka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do ok 180 st. Ciasto rozwiń z foli, posmaruj 1/3 ciasta serkiem śmietankowym typu almette, nałóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem i posyp szczypiorkiem. Zawiń w rulon.
  2. Jajko wymieszaj w miseczce. Posmaruj roladę jajkiem przy pomocy pędzelka. Na koniec posyp czarnuszką. Następnie przekrój na plastry/ ślimaczki o jednakowej grubości ok 1,5-2cm.
  3. Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 20 min- aż ciasto się zarumieni.

 

Poznaj przepis na sylwesta lub przepis na przekąski na impreze od dietetyk olsztyn, przepis na roladki z ciasta francuskiego ze wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

Przepis na roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą:

Składniki:

  • Ciasto francuskie 1 szt
  • Mrożony szpinak – ½ opakowania
  • Ser feta- ok 100 g
  • cebula
  • Jajko 1 szt
  • Czarnuszka
  • Sól, pieprz, granulowany czosnek
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni. Dodaj mrożony szpinak. Podduś na patelni do odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem wedle upodobań smakowych. Zdjemij patelnię z ognia i poczekaj aż farsz chwile ostygnie. Następnie dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj całość
  2. Piekarnik nagrzej do ok 180 st. Ciasto rozwiń z foli. Gdy farsz całkowicie ostygnie nałóż cienką warstwę farszu po całej powierzchni ciasta. Zostaw brzegi wolne by łatwo skleić ciasto pod koniec zawijania, tak aby farsz się nie rozpłynął. Całość zawiń w rulon.
  3. Jajko wymieszaj w miseczce. Posmaruj roladę jajkiem przy pomocy pędzelka. Na koniec posyp czarnuszką. Następnie przekrój na plastry/ ślimaczki o jednakowej grubości ok 1,5-2cm.
  4. Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 20 min- aż ciasto się zarumieni.

 

Poznaj przepis na sylwesta lub przepis na przekąski na impreze od dietetyk olsztyn, przepis na roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments