Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem
Szukasz pomysłu na ciekawą, a zarazem prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę na imprezę czy sylwestra? Świetnie sprawdzi się do tego ciasto francuskie m.in. z Biedronki/ Lidla, z których przygotujesz bułeczki/ roladki podawane z ulubionym dipem np. sosem tysiąca wysp, koperkowym czy czosnkowym.
Możesz przygotować do nich różnego rodzaju farsze, wegetariańskie, z dodatkiem ryby czy mięsa. Z każdym będzie smakować zupełnie innaczej, goście będą usatysfakcjonowani różnorodnością wyboru, a na talerzu będzie naprawdę kolorowo Przygotowanie całości to od 5-15 min. Wstawiamy do pieca i można iść szykować się na imprezę
Przepis na roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym:
Składniki:
- Ciasto francuskie 1 szt
- Serek śmietankowy typu Almette- 1 opakowanie
- Łosoś wędzony opakowanie ok. 100-150 g
- Szczypiorek
- Jajko 1 szt
- Czarnuszka
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do ok 180 st. Ciasto rozwiń z foli, posmaruj 1/3 ciasta serkiem śmietankowym typu almette, nałóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem i posyp szczypiorkiem. Zawiń w rulon.
- Jajko wymieszaj w miseczce. Posmaruj roladę jajkiem przy pomocy pędzelka. Na koniec posyp czarnuszką. Następnie przekrój na plastry/ ślimaczki o jednakowej grubości ok 1,5-2cm.
- Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 20 min- aż ciasto się zarumieni.
Przepis na roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą:
Składniki:
- Ciasto francuskie 1 szt
- Mrożony szpinak – ½ opakowania
- Ser feta- ok 100 g
- cebula
- Jajko 1 szt
- Czarnuszka
- Sól, pieprz, granulowany czosnek
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni. Dodaj mrożony szpinak. Podduś na patelni do odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem wedle upodobań smakowych. Zdjemij patelnię z ognia i poczekaj aż farsz chwile ostygnie. Następnie dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj całość
- Piekarnik nagrzej do ok 180 st. Ciasto rozwiń z foli. Gdy farsz całkowicie ostygnie nałóż cienką warstwę farszu po całej powierzchni ciasta. Zostaw brzegi wolne by łatwo skleić ciasto pod koniec zawijania, tak aby farsz się nie rozpłynął. Całość zawiń w rulon.
- Jajko wymieszaj w miseczce. Posmaruj roladę jajkiem przy pomocy pędzelka. Na koniec posyp czarnuszką. Następnie przekrój na plastry/ ślimaczki o jednakowej grubości ok 1,5-2cm.
- Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez ok. 20 min- aż ciasto się zarumieni.
Subskrybuj
0 komentarzy