Jesień idzie…sezon na dynie! Poznaj właściwości odżywcze dyni
To Ci sztuki! A w mojej głowie już mnóstwo pomysłów ile dobrego będę mogła z takich okazów dyni przyrządzić. Zupa krem, placki, kopytka, sosy…będzie pysznie!
Właściwości odżywcze dyni:
- Trudno o bardziej niskokaloryczną, a przy tym sycącą bazę do dań jesiennych jak dynia.
- 100 g dyni to niecałe 30 kcal i 3g błonnika!
- W 90% składa się z wody
- Dynia to bogactwo betakarotenu i antyoksydantów, wit. A, C ,E dlatego też wzmocni nasz organizm przed jesiennymi chłodami.
- Zarówno pestki dyni jak i słodkawy, sycący miąższ to również spore ilości selenu, cynku, żelaza i wapnia!
- Sprawdzi się zarówno do słodkich jak i słonych potraw.
Jedna z pewnością powędruje dla mojego taty, który jest fanem dyni marynowanej (trochę tych słoików się narobi) ! Możesz ją także nadziewać lub faszerować różnymi dodatkami, grillować lub dodawać do różnych sałatek! Już niedługo ode mnie kilka przepisów z jej wykorzystaniem? Kto chętny?
Subskrybuj
0 komentarzy