Światowy Dzień Makaronu- Makaron z sosem bolońskim
Makaron moja miłość!
No tak…wczoraj był Światowy Dzień Walki z Otyłością, a dziś Światowy Dzień Makaronu . Czy na diecie odchudzającej makaron należy całkowicie wykluczyć z Naszej Diety? Oczywiście, że nie! Wiele osób z obawy przed tyciem chce, ograniczyć węglowodany w swojej diecie, a postawić np. na białko. Z kolei prawdą jest, że to właśnie węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w Naszej Diecie, a na każdy 1 g białka powinniśmy spożyć 4 g węglowodanów. Wówczas mamy odpowiednią ilość energii, aby przyswoić to białko. A w przypadku makaronu-chodzi o jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowania- najlepiej pełnoziarniste (brązowe) i gotowany al dente (na półmiękko)! Wówczas posiada dużo więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powoduje znacznego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ważne są także dodatki do makaronu- czyli zapewnijmy odpowiednią porcję warzyw, a sos przygotujmy w dietetycznej wersji.
Penne po bolońsku
Składniki- Przepis na 2 porcje
- Makaron pełnoziarnisty penne 100g
- Mięso mielone z indyka 200 g
- Cebula 1 szt
- Pieczarki 6 szt
- papryka czerwona 1/2 szt
- kukurydza 4 łyżki stołowe
- Passata pomidorowa 400 ml
- Mozzarella 30g
- kolendra, bazylia
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną kostkę cebulkę i pieczarki, a po chwili dodaj mięso mielone
- Do mięsa dodaj zioła, pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.
- Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem mozzarella i świeżą kolendrą lub bazylią.