Światowy Dzień Nutelli
5 lutego obchodzimy Światowy Dzień Nutelli.🍫❤️ Zapewne każdy uwielbia ją na naleśnikach, gofrach, świeżych bułeczkach czy…prosto ze słoiczka.🙊🙉🙈 Niestety jej skład to w większość cukier (55%), czy drugi w kolejności olej palmowy (31%). Jeśli szukacie zdrowszego rozwiązania- spieszę z pomocą!
Czyli przepisem na domową nutellę:
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- Garść orzechów laskowych
Wszystko miksujemy i gotowe!!
U mnie w kuchni z gotowych zamienników nutelli idealnie sprawdziło się Masło orzechowe kakaowe firmy NaturAvena, która w składzie zawiera tylko prażone orzeszki ziemne 90%, miód 9% i kakao 4%. Porównując do Nutelli: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.
Pod względem wartości odżywczych na 100g produktu kakaowe masło orzechowe to tylko 12g cukru (nutella 56,3g) białko 24,5g (nutella 6,3g) a także porcja błonnika 4,8g.
Smakowo nie odbiega od swojego niezdrowego, popularnego konkureta. No może jest nieco mniej słodka co dla mnie akurat jest dużym plusem!
Kto powiedział, że w Naszej🍍Diecie nie może być uwielbiana przez wszystkich Nutella? Szukajcie tylko zdrowych zamienników- czy to przygotowane samodzielnie czy też dostępne w sklepach i można świętować ze wszystkimi!
To mnie zaciekawiło 🙂 Muszę przetestować ten przepis.