Tarta z burakiem, fetą i rukolą!

Tarta z burakami, serem feta i rukolą! Połączenie tych składników sprawdza się idealnie w każdej postaci- tarty, grzanek, sałatki, carpaccio. Rozwiązań jest wiele! Idealna na Zdrową Strefę Kibica w sezonie piłkarskiego Mundialu! Inne pomysły na przękąski znajdziesz na: https://nasza-dieta.pl/blog/stworz-zdrowa-strefe-kibica-na-mundial-2022/ Poniżej przepis na tartę przygotowaną na spodzie z ciasta w wersji tradycyjnej lub wegańskiej. Możesz użyć również gotowego spodu np. ciasta francuskiego.

Przepis na tartę z burakami, fetą i rukolą

Składniki jakich potrzebujesz:

  • Buraki- ok. 2szt średniej wielkości
  • Ser feta
  • Rukola 2-3 garście
  • Orzechy włoskie 1 garść ok 30g
  • Olej rzepakowy
  • Bułka tarta/mąka 1-2łyżki

Spód ciasta:

  • Mąka 1 kubek
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Lub wersja wegańska:
  • Mąka 2 szklanki
  • Mąka Ziemniaczana 2 łyżki stołowe
  • Mleko lub napój roślinny ¼ szklanki
  • Zimna woda ok 1/3 szklanki
  • Olej kokosowy 6 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Karmelizowana cebulka:

  • Czerwona cebula 1 szt
  • Woda 3 łyżki stołowe
  • Ocet 2 łyżki stołowe
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe
  • Cukier 2 łyżki stołowe

Przygotowanie tarty:

  1. Buraki myjemy, owijamy folią (każda szuka osobno) i wkładamy do piekarnika na ok 45 min w temp. 180-200st. Po wyjęciu obieramy ze skórki. Można użyć tez gotowych, ugotowanych buraków-dostępne w Lidlu/Biedronce.
  2. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, smażymy ok 3min, następnie wlewamy wodę, przykrywamy przykrywką i dusimy ok 8- min. Po tym czasie dodajemy cukier i dolewamy ocet, przykrywamy przykrywką i znów dusimy ok 8-min.
  3. W misce łączymy mąkę z jajkiem i rozdrobnionym schłodzonym masłem, szczyptą soli przy pomocy np. widelca by składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie zagniatamy ciasto ok 5min w formę podłużnej kuli, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok 15 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym podsypanym mąką na kształt koła nieco większy od naszej formy do tarty.
  4. Wersja wegańska ciasta: W misce łączymy suche składniki na ciasto, mieszamy, następnie wlewamy mokre składniki. Zagniatamy około 5-7 min. Rozwałkowujemy na kształt koła.
  5. Formę od tarty natłuszczamy odrobiną masła (lub oleju), przekładamy rozwałkowane ciasto delikatnie do formy. Nakłuwamy widelcem. Stawiamy do piekarnika na 180st na ok 15-20 min.
  6. Na upieczony spód kruszymy połowę fety, na to kładziemy pokrojone w plastry buraki, następnie karmelizowaną cebulkę, resztę sera feta i orzechy włoskie. Wstawiamy tartę ponownie do piekarnika rozgrzanego na 180 st na ok 25-30 min.
  7. Po wyjęciu posypujemy rukolą, można podawać tartę skropioną oliwą lub octem balsamicznym.

Przepis od @ro_slinka_cieknie

tarta z burakiem, feta, rukolą, dietetyk olsztyn, dietetyk elbląg, dieta online, dieta olsztyn, dieta elbląg, olsztyn, elbląg, nasza dieta

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments