Tarta z burakiem, fetą i rukolą!
Tarta z burakami, serem feta i rukolą! Połączenie tych składników sprawdza się idealnie w każdej postaci- tarty, grzanek, sałatki, carpaccio. Rozwiązań jest wiele! Idealna na Zdrową Strefę Kibica w sezonie piłkarskiego Mundialu! Inne pomysły na przękąski znajdziesz na: https://nasza-dieta.pl/blog/stworz-zdrowa-strefe-kibica-na-mundial-2022/ Poniżej przepis na tartę przygotowaną na spodzie z ciasta w wersji tradycyjnej lub wegańskiej. Możesz użyć również gotowego spodu np. ciasta francuskiego.
Przepis na tartę z burakami, fetą i rukolą
Składniki jakich potrzebujesz:
- Buraki- ok. 2szt średniej wielkości
- Ser feta
- Rukola 2-3 garście
- Orzechy włoskie 1 garść ok 30g
- Olej rzepakowy
- Bułka tarta/mąka 1-2łyżki
Spód ciasta:
- Mąka 1 kubek
- ½ kostki masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Lub wersja wegańska:
- Mąka 2 szklanki
- Mąka Ziemniaczana 2 łyżki stołowe
- Mleko lub napój roślinny ¼ szklanki
- Zimna woda ok 1/3 szklanki
- Olej kokosowy 6 łyżek
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Szczypta soli
Karmelizowana cebulka:
- Czerwona cebula 1 szt
- Woda 3 łyżki stołowe
- Ocet 2 łyżki stołowe
- Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe
- Cukier 2 łyżki stołowe
Przygotowanie tarty:
- Buraki myjemy, owijamy folią (każda szuka osobno) i wkładamy do piekarnika na ok 45 min w temp. 180-200st. Po wyjęciu obieramy ze skórki. Można użyć tez gotowych, ugotowanych buraków-dostępne w Lidlu/Biedronce.
- Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, smażymy ok 3min, następnie wlewamy wodę, przykrywamy przykrywką i dusimy ok 8- min. Po tym czasie dodajemy cukier i dolewamy ocet, przykrywamy przykrywką i znów dusimy ok 8-min.
- W misce łączymy mąkę z jajkiem i rozdrobnionym schłodzonym masłem, szczyptą soli przy pomocy np. widelca by składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie zagniatamy ciasto ok 5min w formę podłużnej kuli, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok 15 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym podsypanym mąką na kształt koła nieco większy od naszej formy do tarty.
- Wersja wegańska ciasta: W misce łączymy suche składniki na ciasto, mieszamy, następnie wlewamy mokre składniki. Zagniatamy około 5-7 min. Rozwałkowujemy na kształt koła.
- Formę od tarty natłuszczamy odrobiną masła (lub oleju), przekładamy rozwałkowane ciasto delikatnie do formy. Nakłuwamy widelcem. Stawiamy do piekarnika na 180st na ok 15-20 min.
- Na upieczony spód kruszymy połowę fety, na to kładziemy pokrojone w plastry buraki, następnie karmelizowaną cebulkę, resztę sera feta i orzechy włoskie. Wstawiamy tartę ponownie do piekarnika rozgrzanego na 180 st na ok 25-30 min.
- Po wyjęciu posypujemy rukolą, można podawać tartę skropioną oliwą lub octem balsamicznym.
Przepis od @ro_slinka_cieknie
Subskrybuj
0 komentarzy