Zupa krem z pomidorów z makaronem i mozzarellą!
Talerz zupy pełnej warzyw, makaronu pełnoziarnistego czy kaszy, z dodatkiem ziół i przypraw, z mięsem lub bez, to pełnowartościowy i zarazem lekki posiłek. Idealny na jesienne obiady. Zupa doskonale rozgrzewa, a dzięki błonnikowi daje uczucie sytości, przyspiesza nasz metabolizm, a nie tuczy. Ostatnio była propozycja dla zapracowanych- gotowe zupy krem. A gdy czas pozwoli- zawsze najlepiej smakują te zrobione samodzielnie –jaka satysfakcja, no i garnek zupy na dwa, a nawet trzy dni gotowy!
Wartości odżywcze pomidorów:
- Lubicie pomidory? Jedzcie je nawet codziennie! Pomidory to podstawa diety śródziemnomorskiej- uważanej za jedną z najzdrowszych diet. A zupa pomidorowa- to królowa polskich zup (zrobiona z rosołu z wczoraj :).
- Likopen zawarty w pomidorach, czyli pomarańczowo-czerwony barwnik, a także przeciwutleniacz występujący w naturalnej postaci w owocach i warzywach chroni nas przed nadciśnieniem, nowotworami (zwalczając wolne rodniki) i starzeniem się naszej skóry (chroniąc przed promieniami UV).
- Likopen występuje pod skórką pomidorów- dlatego z pomidorowych przetworów jak przeciery, sosy czy zupy krem wchłania się jeszcze lepiej. Do potraw z pomidorów warto dodać także tłuszcze jak np. oliwa z oliwek, które również zwiększają jego wchłanialność.
- Suszone pomidory w zalewie mają go aż 95 mg (w porównaniu z przecierem pomidorowym -42 mg likopenu). Pomidory to także bogactwo witamin i składników mineralnych jak witaminy z grupy B, C, E, magnez, potas, żelazo czy wapń.
- Likopen znajduje się także w papryce dlatego połączenie papryki i pomidorów w sycącej zupie krem to samo zdrowie.
Przepis na zupę krem z pomidorów i papryki z makaronem pełnoziarnistym i mozzarellą:
Składniki na 4 porcje:
- Papryka czerwona 2 szt
- Cebula 1 szt
- Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) ok. 500 g
- Pomidory z puszki krojone – 2 szt
- Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
- Czosnek 1 ząbek
- Jogurt naturalny 4 łyżki stołowe
- Makaron pełnoziarnisty penne ok. 150-200g
- Ser mozzarella 4 plastry
Przygotowanie:
- Włoszczyznę, paprykę, czosnek, cebulę i oliwę podsmaż krótko w garnku.
- Zalej wodą (lub gotowym bulionem) i zagototuj. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 20 min.
- Dodaj passatę pomidorową lub pomidory krojone z puszki. Zblenduj na gładki krem.
- W między czasie ugotuj makaron pełnoziarnisty. Mozzarellę starkuj na tarce.
- Po ugotowaniu zupy odlej pół szklanki płynu, ostudź i połącz z jogurtem, następniedodaj do zupy.
- Zupę krem podaj z makaronem, mozzarellą i świeżą bazylią.
Subskrybuj
0 komentarzy