Zupa krem z pomidorów z makaronem i mozzarellą!

Talerz zupy pełnej warzyw, makaronu pełnoziarnistego czy kaszy, z dodatkiem ziół i przypraw, z mięsem lub bez, to pełnowartościowy i zarazem lekki posiłek. Idealny na jesienne obiady. Zupa doskonale rozgrzewa, a dzięki błonnikowi daje uczucie sytości, przyspiesza nasz metabolizm, a nie tuczy. Ostatnio była propozycja dla zapracowanych- gotowe zupy krem. A gdy czas pozwoli- zawsze najlepiej smakują te zrobione samodzielnie jaka satysfakcja, no i garnek zupy na dwa, a nawet trzy dni gotowy! 

Wartości odżywcze pomidorów:

  • Lubicie pomidory? Jedzcie je nawet codziennie! Pomidory to podstawa diety śródziemnomorskiej- uważanej za jedną z najzdrowszych diet. A zupa pomidorowa- to królowa polskich zup (zrobiona z rosołu z wczoraj :).
  • Likopen zawarty w pomidorach, czyli pomarańczowo-czerwony barwnik, a także przeciwutleniacz występujący w naturalnej postaci w owocach i warzywach chroni nas przed nadciśnieniem, nowotworami (zwalczając wolne rodniki) i starzeniem się naszej skóry (chroniąc przed promieniami UV).
  • Likopen występuje pod skórką pomidorów- dlatego z pomidorowych przetworów jak przeciery, sosy czy zupy krem wchłania się jeszcze lepiej. Do potraw z pomidorów warto dodać także tłuszcze jak np. oliwa z oliwek, które również zwiększają jego wchłanialność.
  • Suszone pomidory w zalewie mają go aż 95 mg (w porównaniu z przecierem pomidorowym -42 mg likopenu). Pomidory to także bogactwo witamin i składników mineralnych jak witaminy z grupy B, C, E, magnez, potas, żelazo czy wapń.
  • Likopen znajduje się także w papryce dlatego połączenie papryki i pomidorów w sycącej zupie krem to samo zdrowie.

Przepis na zupę krem z pomidorów i papryki z makaronem pełnoziarnistym i mozzarellą:

Składniki na 4 porcje:

  • Papryka czerwona 2 szt
  • Cebula 1 szt
  • Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) ok. 500 g
  • Pomidory z puszki krojone – 2 szt
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jogurt naturalny 4 łyżki stołowe
  • Makaron pełnoziarnisty penne ok. 150-200g
  • Ser mozzarella 4 plastry

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę, paprykę, czosnek, cebulę i oliwę podsmaż krótko w garnku.
  2. Zalej wodą (lub gotowym bulionem) i zagototuj. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości ok. 20 min.
  3. Dodaj passatę pomidorową lub pomidory krojone z puszki. Zblenduj na gładki krem.
  4. W między czasie ugotuj makaron pełnoziarnisty. Mozzarellę starkuj na tarce.
  5. Po ugotowaniu zupy odlej pół szklanki płynu, ostudź i połącz z jogurtem, następniedodaj do zupy.
  6.  Zupę krem podaj z makaronem, mozzarellą i świeżą bazylią.
Smacznego!
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments