Zupa krem z selera, gruszki i pietruszki
Dni coraz chłodniejsze dlatego coraz częściej przerzucamy się na rozgrzewające zupy uwielbiam zarówno w wersji tracyjnej jak i sycące zupy krem. Co powiecie na połączenie ze sobą selera, gruszki i pietruszki? warzywa i owoce prosto ze skrzyneczki Zielona Górka Wypróbójcie ten przepis, z pewnością zostanie z Wami na dłużej! Ja często do niego wracam! Delikatna, kremowa zupa krem z nutką słodyczy i…cynamonu. Tak jak wiekszość moich klientów, ja również do zupy krem musze mieć jeszcze jakaś chrupiącą wkładke. Swietnie sprawdzą się grzanki i niewielki dodatek podpieczonego boczku.
Przepis na zupę krem z selera, gruszki i pietruszki:
Składniki:
- Gruszka 2 szt.
- Seler 1 szt. Duża
- Pietruszka 2-3 szt.
- Ziemniaki 2-3 szt.
- Woda lub bulion warzywny Ok 1-1,5
- Łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku
- Słodka śmietanka ok 50ml do zabielenia
- Boczek wędzony parzony i grzanki jako dodatek
Przygotowanie:
Gruszki, selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, rozdrobnić, przełożyć do garnka i chwile podsmazyć na odrobimie masła lub oliwy, następnie zalać wodą lub bulionem warzywnym (tyle, że by przykryła składniki). Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości. Blendować do jednolitej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zabielić słodką śmietanką. Podawać z grzankami i zgrillowanym boczkiem pokrojonym w kosteczkę lub plastry/chipsy na patelni lub w piekarniku
Subskrybuj
0 komentarzy