Zupa tajska z kurczakiem, makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym
Zupa tajska. Lekka, pikantna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Bardzo często w sieciówkach sklepów typu Lidl/ Biedronka można trafić na ofertę produktów kuchni świata np. tydzień kuchni azjatyckiej, włoskiej, amerykańskiej, dzięki czemu możemy testować i cieszyć się nowymi przepisami i smakami przygotowanymi samodzielnie w domowym zaciszu. Wiele z tych produktów coraz częściej zostaje na stałe w ofercie, gdyż cieszą się duża popularnością i szybko znikająze sklepowych półek.
Poznajcie i wypróbujcie przepis na zupę tajską z kurczakiem, makaronem ryżowym i mleczkiem kokosowym.
Składniki:
- Pierś z kurczaka ok. 300g
- Cebula 1 szt
- Pieczarki ok. 200 g
- Papryka czerwona 1 szt
- Kukurydza w puszce
- Bulion drobiowy ok. 1,5l
- Mleczko kokosowe 1 puszka
- Makaron ryżowy ok 150g
- Przyprawy: kurkuma, curry, papryka czerwona słodka, chilli, (lub jeśli uda się zakupić możesz dodać pasty curry czerwonej, żółtej lub zielonej ok 2 łyżeczek)
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki (można także zetrzeć na tarce). Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na patelni.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą curry i słodką papryką. Dodać do cebulki i pieczarek i również podsmażyć.
- Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę przepłukać z zalewy.
- Makaron ryżowy przygotować według informacji na opakowaniu (namoczyć ok. 3-5min w zimnej wodzie i następnie gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie ok. 3-5min)
- Bulion rozpuścić we wrzącej wodzie. Dodać mięso z kurczaka z warzywami. Następnie dodać mleczko kokosowe (wcześniej wymieszać do jednolitej konsystencji i dodać odrobinę bulionu i całość wymieszać). Zupę zagotować, kolejno zmniejszyć ogień i gotować razem składniki przez ok. 10 min. Pod koniec dodać przyrządzony wcześniej makaron ryżowy i całość wymieszać.
- Dodatki: zupę można podawać z posypaną kolendrą czy natką pietruszki
Subskrybuj
0 komentarzy