Zupa krem z dyni

Za to właśnie kocham jesień…za kolory i smaki. Dynia nadal króluje w Naszej Diecie!

Przepis na krem z dyni na ok. 4 porcje:
Dynia, miąższ 400 g
Marchew 260 g (ok. 4-5 szt)
Cebula 200 g (ok. 2 szt.)
Jogurt naturalny typu greckiego 80 g (4 łyżki stołowe)
Olej rzepakowy 20 g (2 łyżki stołowe)
Pestki dyni, słonecznika 40 g (ok. 4 łyżek)

Jak przygotować?

1. Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oleju.
2. Dodaj około 500 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.
3. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
5. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego typu greckiego i podprażonymi pestkami dyni.

Mówie Wam! Coś pysznego!

A za oknem codziennie mam takie piękne, kolorowe widoki! Miłego dnia 🙂

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o