Carpaccio z buraka

Takie pyszne i całe moje! 😋😍Ostatnio nałogowo zajadam się na kolację carpaccio z buraka. Sprawdzi się też fajnie jako danie dla gości czy przystawka przed daniem głównym.
Składniki:
◾buraki
◾rukola
◾ser feta
◾prażone pestki słonecznika
◾oliwa z oliwek
◾ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości lub ugotuj w wodzie z niewielkim dodatkiem octu. Po ostudzeniu obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz zakupić także już gotowe do przyrządzenia, ugotowane buraki szczelnie zamknięte dostępne m.in. w Lidlu/ Biedronce. Ułóż na talerzu z rukolą i posyp pokruszonym serem feta i uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Skrop oliwą i octem balsamicznym.

Z dodatkiem mozzarelli, koziego sera, sera halloumi smakuje zupełnie innaczej! Równie pysznie!

Buraka można zaliczyć do warzyw niskokalorycznych. Zawiera też dużą dawkę błonnika, dzięki któremu reguluję pracę przewodu pokarmowego. Bogaty w potas, ważnego składnika dla pracy serca czy mięśni…czy na kaca! 😉 Jest też źródłem kwasu foliowego i żelaza szczególnie istotnego dla osób z niedokrwistością. Dlatego nie zostawiaj buraka tylko na świąteczny barszcz! Można wykorzystać go w wielu przepisach! 👌

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments