Carpaccio z buraka
Takie pyszne i całe moje! 😋😍Ostatnio
nałogowo zajadam się na kolację carpaccio z buraka. Sprawdzi się też
fajnie jako danie dla gości czy przystawka przed daniem głównym.
Składniki:
◾buraki
◾rukola
◾ser feta
◾prażone pestki słonecznika
◾oliwa z oliwek
◾ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości lub ugotuj w wodzie z niewielkim dodatkiem octu. Po ostudzeniu obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz zakupić także już gotowe do przyrządzenia, ugotowane buraki szczelnie zamknięte dostępne m.in. w Lidlu/ Biedronce. Ułóż na talerzu z rukolą i posyp pokruszonym serem feta i uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Skrop oliwą i octem balsamicznym.
Z dodatkiem mozzarelli, koziego sera, sera halloumi smakuje zupełnie innaczej! Równie pysznie!
Buraka można zaliczyć do warzyw niskokalorycznych. Zawiera też dużą dawkę błonnika, dzięki któremu reguluję pracę przewodu pokarmowego. Bogaty w potas, ważnego składnika dla pracy serca czy mięśni…czy na kaca! 😉 Jest też źródłem kwasu foliowego i żelaza szczególnie istotnego dla osób z niedokrwistością. Dlatego nie zostawiaj buraka tylko na świąteczny barszcz! Można wykorzystać go w wielu przepisach! 👌