Carpaccio z buraka

Takie pyszne i ca艂e moje! 馃構馃槏Ostatnio na艂ogowo zajadam si臋 na kolacj臋 carpaccio z buraka. Sprawdzi si臋 te偶 fajnie jako danie dla go艣ci czy przystawka przed daniem g艂贸wnym.
Sk艂adniki:
鈼綽uraki
鈼緍ukola
鈼緎er feta
鈼緋ra偶one pestki s艂onecznika
鈼緊liwa z oliwek
鈼緊cet balsamiczny

Przygotowanie:
Buraki dok艂adnie wyszoruj pod bie偶膮c膮 wod膮, zawi艅 w foli臋 aluminiow膮 i upiecz w piekarniku do mi臋kko艣ci lub ugotuj w wodzie z niewielkim dodatkiem octu. Po ostudzeniu obierz i pokr贸j w cienkie plasterki. Mo偶esz zakupi膰 tak偶e ju偶 gotowe do przyrz膮dzenia, ugotowane buraki szczelnie zamkni臋te dost臋pne m.in. w Lidlu/ Biedronce. U艂贸偶 na talerzu z rukol膮 i posyp pokruszonym serem feta i upra偶onymi na patelni pestkami s艂onecznika. Skrop oliw膮 i octem balsamicznym.

Z dodatkiem mozzarelli, koziego sera, sera halloumi smakuje zupe艂nie innaczej! R贸wnie pysznie!

Buraka mo偶na zaliczy膰 do warzyw niskokalorycznych. Zawiera te偶 du偶膮 dawk臋 b艂onnika, dzi臋ki kt贸remu reguluj臋 prac臋 przewodu pokarmowego. Bogaty w potas, wa偶nego sk艂adnika dla pracy serca czy mi臋艣ni…czy na kaca! 馃槈 Jest te偶 藕r贸d艂em kwasu foliowego i 偶elaza szczeg贸lnie istotnego dla os贸b z niedokrwisto艣ci膮. Dlatego nie zostawiaj buraka tylko na 艣wi膮teczny barszcz! Mo偶na wykorzysta膰 go w wielu przepisach! 馃憣

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o