Międzynarodowy dzień szpinaku – przepisy z jego wykorzystaniem!
“Szpinak to zdrowie” – wiedzą o tym mamy oraz silny marynarz Popeye, któremu zawsze dodawał sił 😉 Zawiera w sobie cenne flawonoidy oraz karotenoidy o działaniu przeciwzapalnym. Co więcej to także źródło przeciwutleniających witamin A i C, a także żelaza, kwasu foliowego, cynku, selenu i magnezu. Składniki te wpływają korzystnie na nasz układ krążenia i układ nerwowy. Szpinaku powinny jednak unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ zawiera kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń i może przyczyniać się do produkcji kamieni nerkowych. Świeży szpinak przechowujemy szczelnie w foliowej torbie, z której należy wypuścić jak najwięcej powietrza. Można wówczas go przechowywać do pięciu dni.
Macie swoje ulubione przepisy z wykorzystaniem szpinaku? Łapcie kilka sprawdzonych ode mnie!
Dorsz ze szpinakiem i pomidorami suszonymi (1 porcja 257 kcal)
Składniki:
- dorsz 150g (filet)
- suszone pomidory 15 g (2 szt)
- Szpinak świeży 60g (3 garści)
- czosnek 5g (ząbek)
- sól, pieprz, sok z cytryny
- masło 10g (łyżka stołowa)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rybę opłukać i oddzielić nożem skórkę od filetu. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć pieprzem, dodać troszeczkę soli. Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni podgrzać masło, dodać pokrojony drobno czosnek, po czym wrzucić szpinak, doprawić i mieszać do momentu aż zwiędnie. Gotowy szpinak nałożyć na rybę, położyć pokrojone suszone pomidory. Tak przygotowaną rybę piec w piekarniku ok 20 minut.
Koktajl ze szpinakiem i mango (1 porcja 293 kcal)
Składniki:
- mango 280g (1 szt)
- szpinak 60g (3 garści)
- sok pomarańczowy 240ml (szklanka)
- kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować.
Kasza pęczak z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem (1 porcja 497 kcal)
Składniki:
- kasza pęczak 50g
- pierś z kurczaka 100g
- suszone pomidory 25g (3 szt)
- czosnek 6g (ząbek)
- olej rzepakowy 5g (łyżeczka)
- szpinak 60g (3 garści)
- sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, oregano, tymianek
Przygotowanie:
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać pokrojone w kostkę mięso, doprawić i podsmażyć. Dodać szpinak, suszone pomidory i ugotowaną kaszę. Mieszać do momentu, aż szpinak zmięknie.
Sałatka z serem halloumi, gruszką i szpinakiem (1 porcja 380 kcal):
- ser halloumi 60 g (2 plastry)
- gruszka 130g (1 szt)
- szpinak 60g (3 garści)
- ocet balsamiczny 5g (łyżeczka)
- oliwa z oliwek 5g (łyżeczka)
- orzechy włoskie 10g