Czekoladowe brownie z fasoli

Co zrobić jeśli znajdujesz bardzo dojrzałe banany? I do tego kakao i fasole w puszce? Czekoladowe brownie z fasoli. Rzadko kiedy eksperymentuje ze zdrowymi słodkościami, bo nie jestem mocno słodyczowa. Jeśli najdzie mnie ochota poprostu zjem mały kawałek czego słodkiego i apetyt zaspokojony. Ale to ciasto jest obłędne! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne, zdrowe i dostarcza w Naszej Diecie białka. Warto wypróbować!

Składniki na brownie czekoladowe z czarnej fasoli :

Składniki:

  • 300g fasoli
  • 2 jajka
  • 7 łyżek erytrytolu lub innego słodzidła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 banany
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa roztopionej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Puszkę fasoli odlanej z zalewy (lub ugotowaną wcześniej fasolę) i banana zmiksuj  blenderem.. Białka oddziel od żółtek. Siemię lniane mielone, żółtka, kakao, proszek do pieczenia dodaj do fasoli i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj cukier i jeszcze ubij, aby się rozpuścił. Następnie połącz je delikatnie z gotową masą i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam okrągłej o średnicy 22 cm. Włóż do do piekarnika nagrzanego do 170 st i piecz 20 minut na termoobiegu i 25 minut z opcją dół. W rondelku roztop gorzką czekoladę i polej nią ciasto.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o