Ale jaja! Czym się różnią i jak wybrać najlepsze?
Święta, święta i po świętach…resztki sałatki jarzynowej czy pieczonego pasztetu zapewne już dojedzone
A jak to w Wielkanoc…królowały jajka w różnych postaciach. Warto je jeść nie tylko od święta! To źródło pełnowartościowego białka dostarczając przy tym aminokwasów egzogennych czyli takich które nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Żółtko zawiera łatwoprzyswajalne tłuszcze i rozpuszczalne w nich witaminy A, D, E, K. Jajko zawiera także luteinę wspomagającą wzrok.
Najlepiej przyswajalną formą są jajka, w których żółtko posiada półpłynną konsystencje, a białko jest ścięte. Zbyt długo gotowane mogą powodować u niektórych osób dolegliwości (np. u osób po usunięciu woreczka żółciowego, które muszą także ograniczać ich ilość w diecie.
- Najlepsze, ale i najdroższe będą jaja z hodowli ekologicznych, gdzie kury mają nieskrępowany dostęp do wybiegu a ich karma jest ekologiczna. Dodatkowo nie są sztucznie stymulowane do jak największej produkcji jaj przez co znoszą ich mniej, ale są smaczniejsze.Jaja z upraw ekologicznych muszą być oznaczone certyfikatem czyli “zielonym listkiem” obowiązującym znakiem w całej Uni Europejskiej.
- Nieco tańsze będą jaja od kur z wolnego wybiegu gdzie zapewniona jest większa przestrzeń dla zwierząt.
- W sklepach dostępne są także jaja z chowu ściółkowego, gdzie kury poruszają się swobodnie kurnikach.
- Wolnej przestrzeni nie mają kury, które żyją w warunkach klatkowych. Jaja te są najtańsze, i mają najmniej walorów smakowych i zdrowotnych.
- Na rynku znajdziesz także jaja od zielononóżki kuropatwianej czyli rasy kur, które nie nadają się do chowu klatkowego, dzięki czemu żyją w warunkach podwórkowych. Ich zaletą jest mniejsza p około 20% zawartość cholesterolu, co jest warunkowane genetycznie. Mają także większą zawartość żółtka w stosunku do białka co skutkuje inną wartością odżywczą tj. więcej składników mineralnych takich jak potas, magnez, cynk, wapń, fosfor, żelazo.
Wartość odżywcza i smak zależy od warunków w jakich żyją kury, a także ich sposobu odżywiania się- warto zwracać na to uwagę przy zakupie!