Wegański pasztet z soczewicy z kaszą jaglaną i żurawiną

Nie ma to jak u mamy 😍 Pewnie wielu z nas przekonało się o tym szczególnie w tym roku w czasie świąt spędzonych osobno. Ale trzeba było stanąć na wysokości zadania i nakryć Wielkanocny stół 😊 Był to czas na wypróbowanie nowych przepisów m.in. pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną i sernik z tofu z musem mango. Może ktoś z Was skusi się na nie, nie tylko od święta! Zaczniemy od przepisu na wegański pasztet. Bardzo aromatyczny za sprawą przypraw, szybko się go przygotowuje (dłużej piecze jest zdrowy i sycący. Idealnie komponuje się z sosem jogurtowo-koperkowym czy tatarskim z ogórkiem konserwowym, grzybami i chrzanem. Ja się zakochałam! Jestem fanką pasztetów, ale w tym przypadku mamy pewność, że jest to jego zdrowa wersja! Z pewnością wypróbuje jeszcze w innych wersjach smakowych…może z suszonymi pomidorami? Albo marchewkowy!😍

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną:

Składniki:

  • soczewica 200 gram
  • kasza jaglana 100 gram
  • olej rzepakowy 2 łyżki stołowe
  • cebula 1 szt
  • żurawina suszona 4 łyżki stołowe
  • sos sojowy 3 łyżki stołowe
  • pestki słonecznika 2 łyżki stołowe stołowe
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, cząber, sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę i kaszę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni dodając listek laurowy i ziele angielskie do czasu, aż cebula się zeszkli, po czym wyjmujemy przyprawy. Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym i resztą przypraw. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Do przygotowanej masy dodajemy żurawinę i równomiernie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia w foremce i wyjmujemy z formy.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o