Zupa krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce
Po upalnym lecie przyznam szczerze zupy na jakiś czas poszły w odstawkę, dlatego teraz wraca na nie ochota jeszcze bardziej. Poznaj przepis na zupę krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce! Przepyszna, sycąca i aromatyczna zupa,a przede wszystkim solidna porcja żelaza!
Przepis na zupę krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce
Składniki:
- 500 g szpinaku,
- 250 g ziemniaków (ok 2-3 szt)
- cebula
- 2 ząbki czosnku,
- ok.1,5-2 l bulionu
- 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklij na odrobinie oliwy w garnku, dodaj liście szpinaku, i po paru minutach pokrojone w grube plastry ziemniaki.
- Zalej bulionem ponad powierzchnię warzyw i gotuj około 20 minut. Po tym czasie zblenduj na jednolity krem i gotowe.
Jak zrobić jajko w koszulce?
- Do wysokiego garnka wlej wodę,dodaj około 2 łyżek octu (lub soku z cytryny) lekko posól. Doprowadź wodę do zagotowania i zmniejsz płomień o połowę.
- Wodę w garnku zacznij delikatnie mieszać łyżką (by powstał mały wirek) wbij jajko,gotuj 5 minut po czym wyjmuj łyżką cedzakową
- Opcjonalnie ugotuj jajko na twardo i dodaj pokrojone do zupy
Smacznego! 🙂
Subskrybuj
0 komentarzy