Zupa krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce

Po upalnym lecie przyznam szczerze zupy na jakiś czas poszły w odstawkę, dlatego teraz wraca na nie ochota jeszcze bardziej. Poznaj przepis na zupę krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce! Przepyszna, sycąca i aromatyczna zupa,a przede wszystkim solidna porcja żelaza!

Przepis na zupę krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 500 g szpinaku,
  • 250 g ziemniaków (ok 2-3 szt)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok.1,5-2 l bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną cebulkę i czosnek zeszklij na odrobinie oliwy w garnku, dodaj liście szpinaku, i po paru minutach pokrojone w grube plastry ziemniaki.
  2. Zalej bulionem ponad powierzchnię warzyw i gotuj około 20 minut. Po tym czasie zblenduj na jednolity krem i gotowe.

Jak zrobić jajko w koszulce?

  1. Do wysokiego garnka wlej wodę,dodaj około 2 łyżek octu (lub soku z cytryny) lekko posól. Doprowadź wodę do zagotowania i zmniejsz płomień o połowę.
  2. Wodę w garnku zacznij delikatnie mieszać łyżką (by powstał mały wirek) wbij jajko,gotuj 5 minut po czym wyjmuj łyżką cedzakową
  3. Opcjonalnie ugotuj jajko na twardo i dodaj pokrojone do zupy

Smacznego! 🙂

Poznaj przepis na krem ze szpinak, od dietetyk olsztyn, dietetyk elbląg, dietetyk online, dieta online

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments