Przepis na wieprzowinę po chińsku
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kuchnię chińską lub azjatycką, próbując nowych przepisów. Wieprzowina po chińsku to pyszne i orientalne danie, pełne smaków i aromatów. Do tego szybkie w przygotowaniu, więc myślę, że często będę do niego wracać 🙂 Gotowy farsz podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i posypanym szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem makaronu np. ryżowego czy chow mein lub zawinięte w chlebki lawasz lub tortille.
Przepis na wieprzowinę po chińsku:
Składniki (2 porcje):
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/2 opakowania pędów bambusa
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, imbir mielony, chilli w proszku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Składniki na sos:
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- W między czasie nastawić ryż na gotowanie.
- Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki, pora w półksiężyce
- Czosnek przecisnąć przez praskę
- Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
- Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju i podsmażyć przygotowane warzywa, zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki
- Na reszcie oleju podsmażyć równomiernie polędwiczkę. Następnie dodać warzywa i wszystko wymieszać, pod koniec wlać przygotowany sos. Gotować przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i posypanym szczypiorkiem.
- Przygotowany farsz świetnie sprawdzi się także z dodatkiem makaronu np. ryżowego czy chow mein lub zawinięte w chlebki lawasz lub tortille.
Subskrybuj
0 komentarzy