Przepis na wieprzowinę po chińsku

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kuchnię chińską lub azjatycką, próbując nowych przepisów. Wieprzowina po chińsku to pyszne i orientalne danie, pełne smaków i aromatów. Do tego szybkie w przygotowaniu, więc myślę, że często będę do niego wracać 🙂 Gotowy farsz podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i posypanym szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się także z dodatkiem makaronu np. ryżowego czy chow mein lub zawinięte w chlebki lawasz lub tortille.

Przepis na wieprzowinę po chińsku:

Składniki (2 porcje):

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/2 opakowania pędów bambusa
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, imbir mielony, chilli w proszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Mięso przekroić wzdłuż na pół, następnie w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • W między czasie nastawić ryż na gotowanie.
  • Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki, pora w półksiężyce
  • Czosnek przecisnąć przez praskę
  • Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  • Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju i podsmażyć przygotowane warzywa, zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki
  • Na reszcie oleju podsmażyć równomiernie polędwiczkę. Następnie dodać warzywa i wszystko wymieszać, pod koniec wlać przygotowany sos. Gotować przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i posypanym szczypiorkiem.
  • Przygotowany farsz świetnie sprawdzi się także z dodatkiem makaronu np. ryżowego czy chow mein lub zawinięte w chlebki lawasz lub tortille.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o