Zdrowy deser- Cynamonowe crumble ze śliwkami
Lekarstwo na jesienną chandrę. Cynamonowe crumble ze śliwkami. Znasz to powiedzenie “ostatni kawałek ciasta i od jutra dieta”? Z Naszą Dietą takie pyszności możesz mieć nawet codziennie. Jeśli należysz do tej grupy osób, dla których słodkości wpisane są w popołudniowy rytm życia, zadbaj o to żeby można było o nim powiedzieć, że to “samo zdrowie”!
Jak przygotować zdrowy deser?
Szykując coś słodkiego i zdrowego postaw na:
- Produkty pełnoziarniste np. płatki owsiane, otręby, które sprawią, że deser zapewni Ci uczucie sytości na dłużej.
- Dodatek orzechów, migdałów- czyli zdrowych tłuszczy, które dostarczą Ci również witamin z grupy B.
- Nasiona chia lub siemię lniane to doskonałe źródło kwasów omega-3.
- Przyprawy- do jesiennych deserów szczegolnie sprawdzą się wanilia, cynamon, anyż, imir, gożdziki, kardamon, gałka muszkatołowa
- Gorzkie kakao lub czekolada- Zapewnisz sobie porcję magnezu, chromu i żelaza i zaspokoisz swój apetyt na coś słodkiego
- Owoce -jesienią w szczególności sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, mandarynki, pomarańcze
- Warzywa- marchewka, dynia również idealnie spiszą się w deserowych przepisach!
Przepis na cynamonowe crumble ze śliwkami:
mocno cynamonowy, pyszny deser w postaci gorących owoców pieczonych pod owsianą kruszonką.
Składniki na ok. 4 porcje:
- śliwki- 1 kg
- płatki owsiane- 1 szklanka
- mąka pszenna- 1/2 szklanki
- masło- 50 g
- cukier trzcinowy lub jego zamiennik np. ksylitol- 2 łyżki stołowe
- cynamon- 1 łyżka stołowa
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestek i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Płatki owsiane wymieszaj z mąką, miękkim masłem, cukrem trzcinowym i dużą ilością cynamonu i wyłóż równomiernie na owocach.
- Piecz w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
Mmm…Smacznego! 🙂
Subskrybuj
0 komentarzy