Przepisy na lunch box do pracy!
Dzień dobry w poniedziałek! Drzwi otwarte w Olsztynie powoli dobiegają końca! Wtorek i środa zapraszam do zapisów na bezpłatne konsultacje dietetyczne w Poradni Nasza Dieta w Elblągu!
A ja przez ten czas radziłam sobie z pudełkowymi posiłkami do pracy!
I chętnie podzielę się przepisami na zdrowe i pożywne lunch boxy, które możecie zabrać ze sobą do pracy, na plażę czy w podróż. Ich przygotowanie trwa około 15-20 min a zdrowy posiłek masz gotowy od razu na 2-3 dni. Unikniesz dzięki temu jedzenia “co wpadnie w rękę” w najbliższym sklepie lub wydawania pieniędzy na dobrej jakości jedzenie na mieście. Bo o fast-foodach nie warto tu wspominać 😉 To także świetne i proste w przygotowaniu rozwiązania, gdy masz już dosyć kanapek z szynką i serem jako posiłek do pracy 😉 Biorąc pod uwagę temperaturze na dworze przepisy na te lunch boxy smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej w wersji również na zimno!
Poniższe przepisy ze składnikami od razu na dwie porcje!
Chińska sałatka gyros- 1 porcja 425 kcal
Składniki:
- Warzywa na patelnie chińskie 200 g
- Mięso z piersi kurczaka 200 g
- Makaron pełnoziarnisty 100 g
- Kukurydza, konserwowa 75 g
- Oliwa z oliwek 15 g
- Przyprawa gyros
Przygotowanie:
- Mrożone warzywa podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy i szczypty soli.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą „Gyros”.
- Na osobnej patelni rozgrzać oliwe, wrzucić kawałki kurczaka i smażyć ok. 10-15 minut do momentu, aż woda zawarta w mięsie odparuje, a kurczak będzie zrumieniony.
- Ugotować makaron al dente. Odcedzić.
- Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem, dodać kukurydzę oraz sok z 1 cytryny. Wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Sałatkę podawać na zimno lub zaraz po przygotowaniu.
Lunch box z kaszą pęczak i warzywami- 1 porcja- 330 kcal
Składniki:
- Kasza jęczmienna, pęczak 100g
- Papryka czerwona 100 g
- Kukurydza, konserwowa 75 g
- Pieczarki 120 g
- Cebula 50 g
- Passata pomidorowa lub pomidory krojone z puszki 200 g
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu
- Cebulę i pieczarki pokrój drobno i podsmaż na patelni
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę – podduś chwile na patelni
- Dodaj ugotowaną kaszę- wymieszaj na patelni z warzywami
- Na koniec zalej passatą pomidorową lub pomidorami krojonymi z puszki- dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru aby podkreślić smak pomidorów, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ulubionymi ziołami.
Chciałbyś poznać więcej takich przepisów i mieć je na stałe w swojej diecie? Ostatnie 3 dni zniżki na dowolny plan żywieniowy w Poradni Nasza Dieta! Napisz do mnie po więcej szczegółów 🙂 Smacznego! 😉