Przepisy na lunch box do pracy!

Dzień dobry w poniedziałek! Drzwi otwarte w Olsztynie powoli dobiegają końca! Wtorek i środa zapraszam do zapisów na bezpłatne konsultacje dietetyczne w Poradni Nasza Dieta w Elblągu!

A ja przez ten czas radziłam sobie z pudełkowymi posiłkami do pracy!

I chętnie podzielę się przepisami na zdrowe i pożywne lunch boxy, które możecie zabrać ze sobą do pracy, na plażę czy w podróż. Ich przygotowanie trwa około 15-20 min a zdrowy posiłek masz gotowy od razu na 2-3 dni. Unikniesz dzięki temu jedzenia “co wpadnie w rękę” w najbliższym sklepie lub wydawania pieniędzy na dobrej jakości jedzenie na mieście. Bo o fast-foodach nie warto tu wspominać 😉 To także świetne i proste w przygotowaniu rozwiązania, gdy masz już dosyć kanapek z szynką i serem jako posiłek do pracy 😉 Biorąc pod uwagę temperaturze na dworze przepisy na te lunch boxy smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej w wersji również na zimno!

Poniższe przepisy ze składnikami od razu na dwie porcje!

Chińska sałatka gyros- 1 porcja 425 kcal

Składniki:

  • Warzywa na patelnie chińskie 200 g
  • Mięso z piersi kurczaka 200 g
  • Makaron pełnoziarnisty 100 g
  • Kukurydza, konserwowa 75 g
  • Oliwa z oliwek 15 g
  • Przyprawa gyros

Przygotowanie:

  1. Mrożone warzywa podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy i szczypty soli.
  2. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą „Gyros”.
  3. Na osobnej patelni rozgrzać oliwe, wrzucić kawałki kurczaka i smażyć ok. 10-15 minut do momentu, aż woda zawarta w mięsie odparuje, a kurczak będzie zrumieniony.
  4. Ugotować makaron al dente. Odcedzić.
  5. Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem, dodać kukurydzę oraz sok z 1 cytryny. Wszystko wymieszać i odstawić na 10 minut.
  6. Sałatkę podawać na zimno lub zaraz po przygotowaniu.

Lunch box z kaszą pęczak i warzywami- 1 porcja- 330 kcal

Składniki:

  • Kasza jęczmienna, pęczak 100g
  • Papryka czerwona 100 g
  • Kukurydza, konserwowa 75 g
  • Pieczarki 120 g
  • Cebula 50 g
  • Passata pomidorowa lub pomidory krojone z puszki 200 g

Przygotowanie:

  1. Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu
  2. Cebulę i pieczarki pokrój drobno i podsmaż na patelni
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę – podduś chwile na patelni
  4. Dodaj ugotowaną kaszę- wymieszaj na patelni z warzywami
  5. Na koniec zalej passatą pomidorową lub pomidorami krojonymi z puszki- dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru aby podkreślić smak pomidorów, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ulubionymi ziołami.

Chciałbyś poznać więcej takich przepisów i mieć je na stałe w swojej diecie? Ostatnie 3 dni zniżki na dowolny plan żywieniowy w Poradni Nasza Dieta! Napisz do mnie po więcej szczegółów 🙂 Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o