Cała prawda o awokado! PRZEPISY!

Wracamy po urlopie z nową energią…i propozycją na energetyczne śniadanie! Awokado! Znacie jego cudowne właściwości? Zapraszam na bloga po przepisy z jego udziałem! Jeśli jeszcze nie próbowaliście guacamole, to koniecznie musicie je sobie przyrządzić. Nie ma nic prostszego!

Cała prawda o awokado!

  1. Mimo, że bardziej przypomina warzywo- w rzeczywistości to owoc!
  2. 100 g awokado to 160 kcal, 2 gr białka, 15g zdrowych tłuszczy-bogactwo kwasów omega-3,6 i 9, 7g węglowodanów, 26% dziennego zapotrzebowania na wit. K, 20% na kwas foliowy, 17% na wit. C, 14% na potas, a także to źródło witamin z gr B, wit E, żelaza, cynku i magnezu.
  3. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, zwiększa naszą odporność, pomaga w odchudzaniu, wpływa korzystnie na naszą cerę i wzrok- dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny!

Jak wybrać awokado?

Gotowe do jedzenia, dojrzałe awokado, nie jest zbyt miękkie. Lekko ugina się pod naciskiem palca, a skórka powinna wrócić do poprzedniego stanu. Jeśli jednak wgłębienie zostaje, awokado jest już przejrzałe. Zielony kolor skórki świadczy o niedojrzałym awokado, jeśli chcemy zakupić awokado gotowe do spożycia lepiej wybrać te o ciemnej skórce. Stopień dojrzałości można poznać także po kolorze skórki pod szypułką – kolor zielony-awokado jest niedojrzałe, brązowy- oznacza, że owoc jest przejrzały, natomiast kolor żółtawy może świadczyć o dojrzałym awokado.

A teraz czas na przepisy!

Pyszne guacamole!

Przepis na 2 porcje- 1 porcja 227 kcal

Składniki:

  • Chleb żytni razowy- 4 kromki
  • Awokado- 1 szt
  • Pomidor- 1 szt
  • Sok z cytryny lub limonki- 0,5 szt
  • Pietruszka, liście
  • Kolendra świeża liście
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i przełóż do miseczki. Rozdrobnij widelcem
  2. Pomidora pokrój w drobną kosteczkę
  3. Wymieszaj pomidora z awokado, skrop sokiem z cytryny lub limonki, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione liście pietruszki i kolendry
  4. Posmaruj pastą kanapki

Jaja faszerowane pastą z awokado!

Przepis na 2 porcje! 1 porcja 280 kcal
  • Jaja kurze całe- 4 szt
  • Awokado- 1 szt
  • Szczypiorek- 20g
  • Sok z cytryny- 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj i przekrój na połówki.
  2. Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.
  3. Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
  4. Farsz włóż w białka.
  5. Jajka ugotuj i przekrój na połówki.
  6. Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.
  7. Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
  8. Farsz włóż w białka.

Sałatka z awokado i jajkiem sadzonym!

Składniki na 1 porcje- 460 kcal

Składniki:

  • Pomidorki koktajlowe- 8 szt
  • Jajka kurze całe- 2 szt
  • Szpinak liście- 50 g
  • Awokado- 0,5 szt
  • Słonecznik nasiona- łyżka stołowa
  • Oliwa z oliwek- łyżka stołowa
  • Sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak opłucz, wyłóż na talerz, dodaj pokrojone według uznania warzywa.
  2. Jajko wybij na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, dopraw, a gdy się zetnie z obu stron wyłóż na sałatkę.
  3. Nasiona upraż na suchej patelni i posyp sałatkę. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Makaron spaghetti z awokado i indykiem!

Przepis na 2 porcje! 1 porcja – 535 kcal

Składniki:

Polędwiczka z indyka- 200 g

Awokado- 1 szt

Makaron spaghetti pełnoziarnisty- 100g

Suszone pomidory- 6 szt

Pietruszka, liście- 10 g

Bazylia świeża- 10g

Sól, pieprz,  curry

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania.
  2. Ugotuj makaron al dente
  3. Pokrój mięso i obtocz w przyprawie curry. Podsmaż na oliwie z oliwek
  4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem. Posyp posiekana pietruszką.
  5. Udekoruj bazylią i suszonymi pomidorami

 

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments