Najlepsze przepisy z cukinii!
Dary, dary losu 😉 Takie szczęście mieć przyszłych teściów z własnym ogródkiem owocowo- warzywnym. Cukinię uwielbiamy! Zwłaszcza takie okazy, z których można wyczarować sporo pyszności. Choć dla wielu osób warzywo to nie ma zupełnie smaku- zdziwicie się próbując te przepisy! Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym- 100 g surowej cukinii dostarcza tylko ok. 16 kcal, 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika. To także dobre źródło witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, wit. C, K, witaminy z gr. B, beta karoten czy kwas foliowy. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny cukinia jest polecana również osobom z cukrzycą czy insulinoopornością.
A jakie jest Wasze ulubione danie z tym warzywem?
Wypróbujcie koniecznie tych pyszności!
Cukinia w cieście naleśnikowym- składniki na 2 porcje
Składniki na 2 porcje:
- 1 większa cukinia ok. 400-500 g
- olej rzepakowy
- Ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić na ok. 0,5 cm plasterki. W misce połączyć składniki ciasta naleśnikowego: wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i wlewając po trochu mleka mieszać składniki energicznie, aż otrzymamy gładkie ciasto
- Rozgrzać dużą patelnię z tłuszczem. Wkładać do ciasta partiami plastry cukinii i zanurzać je w cieście. Kłaść na patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor przez ok. 1 – 2 minuty z każdej strony.
- Odkładać na ręczniki papierowe by odsączyć tłuszcz
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur
Składniki na 2 porcje:
- Cukinia 1 szt ok 500g
- Mięso mielone wołowe 200g
- Pieczarka uprawna 8 szt
- Mozzarella 60 g
- Pietruszka liście
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na półmiękko.
- Pieczarki pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie oraz podsmaż i dopraw mięso.
- Kaszę wymieszaj z pieczarkami, mięsem i posiekaną pietruszką. Dopraw.
- Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Możesz układać warstwowo.
- Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach. Po połowie czasu pieczenia posyp startą mozzarellą. Na talerzu posyp szczypiorkiem
Placuszki z cukinii z sosem tzatziki
Składniki na 2 porcje:
- Cukinia 1 szt ok 400-500g
- Marchew 1 szt
- Pieczarki 8 szt
- Pierś z kurczaka 150 g
- Kasza bulgur 50 g
- Mąka pszenna 4 łyżki
- Jaja kurze 2 szt
- Oliwa z oliwek
- Czosnek 1 ząbek
- Pietruszka, liście
- Jogurt naturalny 100g
- Rzodkiewka 2 szt
- Ogórek mały 1 szt
Przygotowanie:
1.Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Poczekamy aż cuknia puści soki i odsączamy. Warzywa mieszamy z jajkami, mąką, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Marynujemy w łyżce oliwy i przyprawie curry i słodkiej papryce. Podsmażamy. Po ostudzeniu mięsa dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników
3. Nakładamy placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na rumiano z obu stron
Sos tzatziki:
Z jogurtu, startego ogórka, rzodkiewki i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
Smacznego!
Tak jak jestem zagorzałym fanem cukinii, tak nie wiedziałem, że można z niej przygotować tak dobre rzeczy 🙂 Odkąd dostałem zalecenie od dobrego dietetyka aby ją spożywać, od tamtej pory jem ją przynajmniej dwa razy w tygodniu. Smacznie, mało kalorycznie i zdrowo. Dziękuję za przepis!