Najlepsze przepisy z cukinii!

Dary, dary losu 馃槈 Takie szcz臋艣cie mie膰 przysz艂ych te艣ci贸w z w艂asnym ogr贸dkiem owocowo- warzywnym. Cukini臋 uwielbiamy! Zw艂aszcza takie okazy, z kt贸rych mo偶na wyczarowa膰 sporo pyszno艣ci. Cho膰 dla wielu os贸b warzywo to nie ma zupe艂nie smaku- zdziwicie si臋 pr贸buj膮c te przepisy! Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym- 100 g surowej cukinii dostarcza tylko ok. 16 kcal, 1,2 g bia艂ka, 0,1 g t艂uszcz贸w, 3,1 g w臋glowodan贸w oraz 1 g b艂onnika. To tak偶e dobre 藕r贸d艂o witamin i sk艂adnik贸w mineralnych takich jak wap艅, magnez, fosfor, potas, wit. C, K, witaminy z gr. B, beta karoten czy kwas foliowy. Ze wzgl臋du na sw贸j niski indeks glikemiczny cukinia jest polecana r贸wnie偶 osobom z cukrzyc膮 czy insulinooporno艣ci膮.

A jakie jest Wasze ulubione danie z tym warzywem?

Wypr贸bujcie koniecznie tych pyszno艣ci!

Cukinia w cie艣cie nale艣nikowym- sk艂adniki na 2 porcje

Sk艂adniki na 2 porcje:

  • 1 wi臋ksza cukinia ok. 400-500 g
  • olej rzepakowy
  • Ciasto nale艣nikowe:
  • 1/2 szklanki m膮ki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Cukini臋 pokroi膰 na ok. 0,5 cm plasterki. W misce po艂膮czy膰 sk艂adniki ciasta nale艣nikowego: wsypa膰 m膮k臋, doda膰 proszek do pieczenia i s贸l. Doda膰 jajko i wlewaj膮c po trochu mleka miesza膰 sk艂adniki energicznie, a偶 otrzymamy g艂adkie ciasto
  • Rozgrza膰 du偶膮 patelni臋 z t艂uszczem. Wk艂ada膰 do ciasta partiami plastry cukinii i zanurza膰 je w cie艣cie. K艂a艣膰 na patelni i sma偶y膰 na umiarkowanym ogniu na z艂oty kolor przez ok. 1 – 2 minuty z ka偶dej strony.
  • Odk艂ada膰 na r臋czniki papierowe by ods膮czy膰 t艂uszcz

Cukinia faszerowana mi臋sem i kasz膮 bulgur

Sk艂adniki na 2 porcje:

  • Cukinia 1 szt ok 500g
  • Mi臋so mielone wo艂owe 200g
  • Pieczarka uprawna 8 szt
  • Mozzarella 60 g
  • Pietruszka li艣cie
  • Oliwa z oliwek 1 艂y偶ka
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Kasz臋 ugotuj na p贸艂mi臋kko.
  2. Pieczarki pokr贸j w kosteczk臋 i poddu艣 na oliwie oraz podsma偶 i dopraw mi臋so.
  3. Kasz臋 wymieszaj z pieczarkami, mi臋sem i posiekan膮 pietruszk膮. Dopraw.
  4. Cukini臋 przekr贸j, wydr膮偶 艣rodek i w艂贸偶 przygotowany farsz. Mo偶esz uk艂ada膰 warstwowo.
  5. Zapiecz oko艂o 30 minut w 180 stopniach. Po po艂owie czasu pieczenia posyp start膮 mozzarell膮. Na talerzu posyp szczypiorkiem

Placuszki z cukinii z sosem tzatziki

Sk艂adniki na 2 porcje:

  • Cukinia 1 szt ok 400-500g
  • Marchew 1 szt
  • Pieczarki 8 szt
  • Pier艣 z kurczaka 150 g
  • Kasza bulgur 50 g
  • M膮ka pszenna 4 艂y偶ki
  • Jaja kurze 2 szt
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 1 z膮bek
  • Pietruszka, li艣cie
  • Jogurt naturalny 100g
  • Rzodkiewka 2 szt
  • Og贸rek ma艂y 1 szt

Przygotowanie:

1.Marchew oraz聽cukini臋 艣cieramy na tarce o聽grubszych oczkach. Poczekamy a偶 cuknia pu艣ci soki i ods膮czamy. Warzywa mieszamy z聽jajkami, m膮k膮, posiekan膮 pietruszk膮, przeci艣ni臋ty przez聽prask臋 czosnek, m膮k膮, sol膮 i聽pieprzem.

2. Kurczaka kroimy w drobn膮 kosteczk臋. Marynujemy w 艂y偶ce oliwy i przyprawie curry i s艂odkiej papryce. Podsma偶amy. Po ostudzeniu mi臋sa dodajemy do ciasta. Mieszamy za聽pomoc膮 艂y偶ki do聽po艂膮czenia wszystkich sk艂adnik贸w

3. Nak艂adamy placuszki na rozgrzan膮 patelnie i sma偶ymy na rumiano z obu stron

Sos tzatziki:

Z jogurtu, startego og贸rka, rzodkiewki i przeci艣ni臋tego przez prask臋 czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

 

 

 

1
Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Konrad
Konrad

Tak jak jestem zagorza艂ym fanem cukinii, tak nie wiedzia艂em, 偶e mo偶na z niej przygotowa膰 tak dobre rzeczy 馃檪 Odk膮d dosta艂em zalecenie od dobrego dietetyka aby j膮 spo偶ywa膰, od tamtej pory jem j膮 przynajmniej dwa razy w tygodniu. Smacznie, ma艂o kalorycznie i zdrowo. Dzi臋kuj臋 za przepis!