Cała prawda o awokado! PRZEPISY!
Wracamy po urlopie z nową energią…i propozycją na energetyczne śniadanie! Awokado! Znacie jego cudowne właściwości? Zapraszam na bloga po przepisy z jego udziałem! Jeśli jeszcze nie próbowaliście guacamole, to koniecznie musicie je sobie przyrządzić. Nie ma nic prostszego!
Cała prawda o awokado!
- Mimo, że bardziej przypomina warzywo- w rzeczywistości to owoc!
- 100 g awokado to 160 kcal, 2 gr białka, 15g zdrowych tłuszczy-bogactwo kwasów omega-3,6 i 9, 7g węglowodanów, 26% dziennego zapotrzebowania na wit. K, 20% na kwas foliowy, 17% na wit. C, 14% na potas, a także to źródło witamin z gr B, wit E, żelaza, cynku i magnezu.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne, zwiększa naszą odporność, pomaga w odchudzaniu, wpływa korzystnie na naszą cerę i wzrok- dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny!
Jak wybrać awokado?
Gotowe do jedzenia, dojrzałe awokado, nie jest zbyt miękkie. Lekko ugina się pod naciskiem palca, a skórka powinna wrócić do poprzedniego stanu. Jeśli jednak wgłębienie zostaje, awokado jest już przejrzałe. Zielony kolor skórki świadczy o niedojrzałym awokado, jeśli chcemy zakupić awokado gotowe do spożycia lepiej wybrać te o ciemnej skórce. Stopień dojrzałości można poznać także po kolorze skórki pod szypułką – kolor zielony-awokado jest niedojrzałe, brązowy- oznacza, że owoc jest przejrzały, natomiast kolor żółtawy może świadczyć o dojrzałym awokado.
A teraz czas na przepisy!
Pyszne guacamole!
Przepis na 2 porcje- 1 porcja 227 kcal
Składniki:
- Chleb żytni razowy- 4 kromki
- Awokado- 1 szt
- Pomidor- 1 szt
- Sok z cytryny lub limonki- 0,5 szt
- Pietruszka, liście
- Kolendra świeża liście
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i przełóż do miseczki. Rozdrobnij widelcem
- Pomidora pokrój w drobną kosteczkę
- Wymieszaj pomidora z awokado, skrop sokiem z cytryny lub limonki, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnione liście pietruszki i kolendry
- Posmaruj pastą kanapki
Jaja faszerowane pastą z awokado!
Przepis na 2 porcje! 1 porcja 280 kcal
- Jaja kurze całe- 4 szt
- Awokado- 1 szt
- Szczypiorek- 20g
- Sok z cytryny- 2 łyżki
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj i przekrój na połówki.
- Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.
- Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
- Farsz włóż w białka.
- Jajka ugotuj i przekrój na połówki.
- Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem razem z awokado, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami.
- Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
- Farsz włóż w białka.
Sałatka z awokado i jajkiem sadzonym!
Składniki na 1 porcje- 460 kcal
Składniki:
- Pomidorki koktajlowe- 8 szt
- Jajka kurze całe- 2 szt
- Szpinak liście- 50 g
- Awokado- 0,5 szt
- Słonecznik nasiona- łyżka stołowa
- Oliwa z oliwek- łyżka stołowa
- Sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak opłucz, wyłóż na talerz, dodaj pokrojone według uznania warzywa.
- Jajko wybij na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, dopraw, a gdy się zetnie z obu stron wyłóż na sałatkę.
- Nasiona upraż na suchej patelni i posyp sałatkę. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Makaron spaghetti z awokado i indykiem!
Przepis na 2 porcje! 1 porcja – 535 kcal
Składniki:
Polędwiczka z indyka- 200 g
Awokado- 1 szt
Makaron spaghetti pełnoziarnisty- 100g
Suszone pomidory- 6 szt
Pietruszka, liście- 10 g
Bazylia świeża- 10g
Sól, pieprz, curry
Przygotowanie:
- Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania.
- Ugotuj makaron al dente
- Pokrój mięso i obtocz w przyprawie curry. Podsmaż na oliwie z oliwek
- Makaron wymieszaj z awokado, mięsem. Posyp posiekana pietruszką.
- Udekoruj bazylią i suszonymi pomidorami