Czas na formę!
„Czas na dobrą formę” nie tylko z nami na prywatnej grupie na facebooku “Nasza Dieta Twój sukces – dieta, przepisy, motywacja, wsparcie” w której wspólnie motywujemy się w gubieniu kilogramów i robieniu formy (jeśli jeszcze Cię z nami tam nie ma to szybciutko nadrabiamy zaległości!), a także…w specjalnym wydaniu gazetki zadbaj o siebie w Biedronce 😀 Ponad 30 prostych i smacznych przepisów z wykorzystaniem wielu produktów spożywczych które znajdziecie na półkach w tym sklepie. W tym także propozycje do lunchboxa lub zdrowe batoniki musli, smoothie, które zabierzesz ze sobą do szkoły/ pracy, dań wegetariańskich czy ciekawych past na kanapki jako urozmaicenie śniadań czy kolacji. Mam ochotę wypróbować je wszystkie! Prosty skład i przygotowanie a ślinka cieknie na widok tych potraw. Możliwe, że to ostatnie dni kiedy ten numer jest jeszcze w sklepach więc bez zastanawiania się wrzućcie do koszyka i do kasy, jeśli szukacie nowych przepisów w swojej kuchni 😉
Łapcie przepis z okładki na Zielony Lunch z batatami i tofu!
Składniki na 2 porcje:
Batat
2 garście rukoli i świeżego szpinaku
½ dojrzałego awokado
½ kostki naturalnego tofu
Łyżka pestek granatu
Łyżka orzechów włoskich
Łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Przygotowanie:
Batat pokrój na podłużne frytki. Upiecz w piekarniku skropione oliwą, doprawione solą pieprzem rozmarynem i tymiankiem (w temp. 200st przez ok 20 min). Do miseczki dodaj szpinak i rukolę, na wierzchu ułóż upieczone bataty i pokrojone plastry awokado. Orzechy posiekaj i posyp całość. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do reszty składników. Na koniec posyp granatem, skrop odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem!
W mojej diecie stosunkowo rzadko pojawiają się bataty, tofu czy owoce granatu! Ten przepis brzmi pysznie! Będziemy testować! Wam narobiłam smaka? Lubicie dania z tymi składnikami?