Sałatka z kurczakiem w sezamkach

Ostatnia sobota karnawału…podkreślone po każdej piosence dziś w radiu. A ja przy makarenie układałam jadłospisy 😉 ale na dziś już fajrant! Choć bez większych szaleństw…to coś dobrego trzeba sobie przyrządzić na kolację. Czas na lampka winę i sałatkę z kurczakiem w sezamkach!

Czy wiesz, że…
▪ Sezam- Dostarcza wit. A- wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, lepszy wzrok, zwłaszcza o zmierzchu. Wit E (najsilniejszy przeciwutleniacz) oraz witamin z gr B (prawidłowe funkcjonowanie mózgu i lepsza odporność). To także duża dawka magnezu wpływa na lepszą kondycje psychiczną 😉 już mi lepiej!

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek i przekroić na pół a następnie na filety grubości ok 2 cm. Oprószyć solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem, dodać resztę składników marynaty, wymieszać i odstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Jak przyrządzić panierkę?
▪1 jajko
▪3 łyżki pokruszonych sezamków (np. roztłuczonych tłuczkiem w plastikowej misce) lub sezamu
▪3 łyżki mąki pszennej
▪sól
▪1/3 łyżeczki (lub do smaku) pieprzu cayenne lub ostrej papryki
Do głębokiego talerza wbić jajko, posolić i roztrzepać widelcem. Do drugiego talerza włożyć sezamki, mąkę, sól i pieprz cayenne lub ostrą paprykę. Wymieszać. Piersi kurczaka wyjąć z marynaty, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, wymoczyć najpierw w jajku a następnie w panierce. Smażyć na oleju lub maśle na patelni po około 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz, pokroić po odczekaniu minimum 2 minut. Kurczaka wyłożyć na mix sałat z dodatkiem ulubionych warzyw i orzeszków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o