Dieta przy złamaniach i kontuzjach- czyli co jeść, aby wrócić do formy
Zimne okłady, maści, tabletki przeciwbólowe, zastrzyki, gips, orteza. To mnie teraz spotkało. Niespodziewany wypadek i kontuzja pokrzyżowała wakacyjne plany i spotkania w poradni z klientami. Przez najbliższy czas zapraszam do współpracy dietetycznej online. Koszty jakie ponosisz dotyczą tylko ceny jadłospisu, na który się zdecydujesz. Przez cały okres współpracy możesz kontaktować się ze mną telefonicznie lub mailowo, a ja z chęcią odpowiem na wszystkie Twoje
pytania i rozwieję ewentualne wątpliwości. Zapewniam Cię, że jakość usługi będzie taka sama, jak w przypadku spotkania osobistego.
Jak zadbać o swoją dietę po złamaniu kości czy kontuzjach?
Poza wizytami u ortopedy i aptece w szczególności na ten czas należy zadbać o swoją dietę. Ograniczony ruch może odbić się negatywnie na sylwetce. Co więcej oczywiście odpowiednia dieta, która będzie wspierać powrót do zdrowia i formy.
Przy uszkodzeniu mięśni:
Uszkodzone mięśnie będą potrzebować codziennych dostaw pełnowartościowego białka. Z czego warto by 2/3 były pochodzenia zwierzęcego które zawierają aminokwasy potrzebne do regeneracji tkanki mięśniowej. W swojej diecie potrzebujesz także nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym- ich źródła to m.in tłuste ryby morskie dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasów omega-3 i omega-6, oliwa z oliwek, orzechy, awokado, nasiona i pestki
Przy uszkodzeniu stawów:
Pozytywnie na proces regeneracji wpływa kolagen jako najważniejszy składnik tkanki łącznej. Dużo odpowiednich aminokwasów biorących udział w budowie białek kolagenowych znajduje się w mięsie, rybach i nabiale. Dodatkowo aby kolagen powstawał niezbędne jest wysokie stężenie wit. C której najlepszym źródłem będzie zielona ietruszka, czerwona papryka, cytrusy.
Przy uszkodzeniu kości:
Wzmocnisz je najszybciej wprowadzając do diety większą ilość produktów nabiałowych- napoje mleczne, jogurty, twarogi. Pozytywnie wpłynie także spożycie większej ilości tłustych ryb, jaj. Kości potrzebują także poza wapniem innych składników mineralnych m.in.- fosforu, cynku, magnezu dlatego warto zadbać o podaż orzechów i nasion np. brazylijskie czy owoców morza.
Niezwykle ważna dla stanu kości będzie także podaż witaminy D. Umożliwia wchłanianie wapnia z jedzenia, pobudza proces mineralizacji kości. Niewiele jest produktów zawierające znaczne jej ilości dlatego warto w tym czasie zadbać o jej suplementację. Dodatkowo wit. K- wpływa pozytywnie na proces wbudowania wapnia do kości
Galaretki- żelatyna wpływa pozytywnie na regenerację tkanki kostnej-warto dodatkowo wzbogacić je dodatkowo w wapń- wystarczy by do galaretki dodać również twarożek lub jogurt
Przepis: Galaretkę dokładnie wymieszaj z gorącą wodą, odstaw. Gdy ostygnie, wymieszaj ją z jogurtem. Następnie dodaj porcje owoców- np. plasterki mandarynki, kiwi czy banana. Galaretkę wstaw do lodówki, aby stężała.
Wracaj do zdrowia! 🙂