Złoty napar z imbiru na odporność
Siedzę na balkonie pod kocykiem, patrząc na zachód słońca, ptaszki mi ładnie śpiewają i popijam rozgrzewającą herbatkę z imbirem i cytryną. Taka przerwa w pracy bo przede mną jeszcze kilka jadłospisów. A Wy co dziś zrobiliście miłego dla siebie dla poprawy nastroju? Mi od razu lepiej! Przepis inspirowany od Parakulinarni z Olsztyna.
Dbajmy o naszą odporność w tym szczególnym czasie 💕Korzeń świeżego imbiru działa przeciwzapalnie, łagodząc objawy zapalenia górnych dróg oddechowych, wykazuje działanie przeciwgorączkowe i napotne. Polecany jest także dla kobiet w ciąży łagodząc nudności w pierwszych miesiącach. A także rozgrzeje zmarźlaków, którym wiecznie zimno 🙂 Dużo zdrowia nam wszystkim! 😘
Napar z imbiru:
Składniki:
- Korzeń imbiru
- woda
- miód
- cytryna
- pomarańcza
- cynamon
- goździki
Przygotowanie:
Korzeń imbiru obierz ze skórki. Połowę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach a resztę pokrój w cienkie plasterki. Imbir wrzuć do rondelka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min. Napar przelej do słoiczka lub buteleczki i szczelnie zamknij. Jeśli chcemy przechowywać napar przez dłuższy czas należy zapasteryzować słoiczek i przetrzymywać w lodówce. Napar można dodawać do herbatki lub przygotować pyszny napój czyli do 50 ml naparu dolać szklankę gorącej wody (200ml). Dodać miód, wyciśnięty sok z cytryny i połowy pomarańczy oraz doprawić do smaku. Z dodatkiem mrożonych malin lub żurawiny to już w ogóle będzie bajka!
Dziś 7 kwietnia obchodzimy także Światowy Dzień Zdrowia i Dzień Pracownika Służby Zdrowia. W tym roku to święto ma szczególny charakter kiedy walczą z całych sił walczą z pandemią koronawirusa. DZIĘKUJEMY i myślimy o Was w tych ciężkich dniach! ❤️❤️❤️ Dużo zdrowia nam wszystkim! 😘
Subskrybuj
0 komentarzy