Kuchnia indyjska- pełna przypraw! PRZEPISY!
Z cyklu: zdjęcia przesłane od zadowolonej klientki, za które bardzo dziękuję! Wygląda przepysznie, kolorowo i aromatycznie! Lubicie kuchnie orientalną? Z przyjemnością umieszczę je w Waszych jadłospisach! Przepisy na te obiady to istna petarda! W wersji bez mięsa kurczaka z powodzeniem można zastąpić soczewicą lub ciecierzycą. Sos na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej dzięki aromatycznym przyprawą o cudownych właściwościach!
Czy wiesz, że….
Kasza bulgur- Uzyskiwana jest z pszenicy durum- dzięki czemu charakteryzuje się wysoką zawartością składników mineralnych i witamin m.in. kwasu foliowego i witamin z gr B wspierających pracę układu nerwowego. Zawiera też pierwiastki obniżające poziom cukru we krwi, a także duże duże ilości białka roślinnego i błonnika pokarmowego. Jej kolejnym plusem jest jej stosunkowo niski indeks glikemiczny dzięki czemu w odpowiednich ilościach mogą ją spożywać osoby z cukrzycą czy insulinoopornością.
Curry- to jedna z najzdrowszych przypraw świata- zawierająca substancje czynne o właściwościach przeciwzapalnych, sprzyjające leczeniu zespołu jelita wrażliwego. Curry przyspiesza także trawienie. Jej głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca mieszance curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy to: imbir, kolendra, czosnek, chilli, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa i kminek.
Cynamon- wspomaga trawienie, poprawia krążenie, rozgrzewa i pobudza. Pół łyżeczki dziennie może obniżać poziom cholesterolu LDL.
Kurkuma- zawiera kurkuminoidy stymulujące układ immunologiczny do niszczenia białek którego złogi blokują przewodnictwo impulsów nerwowych odpowiadających za nastrój, uwagę czy pamięć. Pięknie barwi na złoty kolor risotto, rosół. Przeciwdziała stanom zapalnym, zwłaszcza przy przeciążonych stawach.
Gałka muszkatołowa- pobudza krążenie krwi i stymuluje układ nerwowy. Idealna jako dodatek do kawy, piernika czy sosów i zapiekanek.
Kalafior z kurczakiem po indyjsku
Przepis na 2 porcje. 1 porcja 389 kcal
Składniki:
- Kalafior 400 g
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 200 g
- Kasza bulgur 150 g
- Por 1 szt
- Mleczko kokosowe 250 ml
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Pietruszka, liście 2 łyżeczki
- Curry 1 łyżeczka
- Kurkuma 1 łyżeczka
- Mielona słodka papryka 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę, przypraw curry, papryką, pieprzem i wymieszaj. Do garnka wlej wodę, dodaj kurkumę oraz sól i ugotuj kaszę.
- Po ugotowaniu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- Do patelni wlej oliwę, dodaj posiekanego w talarki pora, dodaj drobno pokrojonego kalafiora, mięso, wymieszaj i duś ok. 10 min.
- Na koniec wlej mleczko kokosowe i duś ok 2 min. Wyłóż potrawkę na kaszę.
Pierś z kurczaka w sosie Tikka Masala
Przepis na 2 porcje. 1 porcja 525 kcal
Składniki:
- Mięso z piersi kurczaka 200 g
- Ryż brązowy 100 g
- Pomidory z puszki krojone 400 g
- Cebula 1 szt
- Mleczko kokosowe 100 ml
- Jogurt grecki 100 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Kurkuma, imbir, kolendra, czosnek, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka przełóż do miski, dodaj jogurt, sól, imbir, sok z cytryny, kurkumę, paprykę, kolendrę. Wymieszaj i odstaw na około 30 min do lodówki
- Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj imbir, czosnek. Smaż, energicznie mieszając.
- Następnie dodaj cebulę, paprykę, kurkumę, curry i odrobinę cukru. Wymieszaj. Do smażącej się cebuli z przyprawami dodaj pomidory z puszki. Opcjonalnie gdy sos będzie zbyt gęsty podlej szklanką wody
- Gotuj pod przykryciem przez 10 min. Na koniec do sosu dodaj mleczko kokosowe, kolendrę i pokrojone na mniejsze kawałki upieczone mięso