Lasagne mięsno-warzywna!

Czy ktoś nie lubi lazanii? Chyba mało kto. Przepis na wolny weekend gdy można poszaleć kulinarnie bardziej niż zwykle. Można przygotować ją nie tylko w wersji klasycznej z mięsem, a także wegetariańską z warzywnym farszem. U mnie mix 🙂 Łapcie pyszny przepis!

Przepis na 6-8 porcji:

  • 2 cukinie
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • olej lub oliwa do smażenia 2-3 łyżki
  • 1 kulka mozzarelli
  • płaty lazanii (ilość zależy od wielkości naczynia do zapiekania i grubości warstw farszu)

Sos beszamelowy 

  • 600 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania beszamelu. W małym garnuszku rozpuszczamy masło (na małym ogniu). Gdy się delikatnie zrumieni dodajemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy rózgą, aby nie utworzyły się grudki. Gdy masło dobrze połączy się z mąką, wlewamy powoli mleko cały czas mieszając. Gotujemy ok. 8-10 minut na małym ogniu mieszając dość często, ponieważ sos ma tendencję do przypalania się. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos powinien gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy zgnieciony czosnek i mięso mielone. Podsmażamy na patelni. Cukinię i marchewkę obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki i podsmażamy a następnie dusimy na osobnej patelni. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową do warzyw jak i mięsa. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakcie pieczenia wchłania wodę).
  3. Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Formę warto delikatnie natłuścić by makaron nie przywarł. Zaczynamy od warstwy makaronu na dnie naczynia (płaty surowe bez wcześniejszego obgotowywania) na którą wykładamy farsz mięsny, a  na niego beszamel. Powtarzamy warstwy na przemian z warstwą warzywną. Kończymy warstwą makaronu przykrytą warstwą beszamelu.
  4. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię. Na wierzchu układamy platerki mozarelli i zapiekamy jeszcze około 10 -15 minut, aż lazania ładnie się zrumieni. I gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o