Letni brak apetytu? Postaw na sałatki!

Lato, lato wszędzie! Najbliższe dni zapowiadają się upalnie, a gdy gorąco często odechciewa nam się jeść. Nie jest to jednak kluczem do sukcesu w procesie odchudzania. Jedząc zbyt mało, nie dostarczasz wówczas swojemu organizmowi składników budulcowych takich jak białka budującego nasze mięśnie, czy też węglowodanów złożonych będących podstawą Naszej Diety lub dobrych tłuszczów. Może to też doprowadzać do niedoborów witamin i składników mineralnych , w tym gorszego samopoczucia, osłabienia mięśni, rozdrażnienia i rozkojarzenia! Dlatego postaw na pożywne sałatki Dzięki zielonej „bazie” Twój posiłek będzie nietuczący i lekki- przez co trawienie nie będzie uciążliwe. Na blogu znajdziecie przepis na klasyka wśród sałatek! SAŁATKĘ CEZAR 👑

Dodatek do niej nabiału np. w postaci sera mozzarella lub fety, chudego mięsa np. piersi z kurczaka lub szynki z indyka, ryby np. tuńczyka lub łososia, pestek, orzechów lub dodatków węglowodanowych takich jak pełnoziarnisty makaron, kasze zapewnią także energii na dłużej. Sałatki idealnie sprawdzą się także jako posiłek do pracy lub w podróży- wystarczy zapakować półprodukty i sos, a na miejscu tylko wymieszać. Aby ograniczyć swój czas w kuchni- możesz przygotować od razu porcję na 2-3 dni.👍 Sosy do sałatek przygotuj samodzielnie zamiast gotowych dressingów czy fixów. Wystarczy kilka tanich i prostych składników jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno, sok z cytryny, miód sól, pieprz i musztarda i z łatwością przygotujesz klasyczny sos vinegret lub sos jogurtowy z ulubionymi ziołami.

Przepis na Sałatkę Cezar:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 większej główki sałaty rzymskiej
  • tarty parmezan
  • kawałek bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym

Sos Cezar

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Filet z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na 4 części, doprawić solą, pieprzem oraz wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię (np. grillową lub zwykłą), położyć filety i smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku.
  • Bagietkę również upiec w piekarniku lub podpiec na patelni lub w tosterze
  • Sos Cezar: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać.
  • Sałatę rzymską opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z połową sosu. Opcjonalnie można dodać ulubione warzywa np. pomidorki koktajlowe i świeżego ogórka
  • Dodać pokrojonego kurczaka, skropić resztą sosu, posypać tartym parmezanem oraz grzankami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o