Masło orzechowe- jakie najlepiej wybrać?
Dziś z rana znów była owsianka! Tym razem z duszonym jabłkiem z cynamonem i masłem orzechowym😍
No właśnie! Będąc w sklepie staracie się wracać uwagę na skład , czy bierzecie ten w dobrej cenie lub który pierwszy wpadnie do ręki? Ojjj, zdziwiłam się co można znaleźć w teoretycznie tak prostym produkcie jakim jest masło orzechowe!W niektórych z nich tylko 65% orzeszków a reszta m.in. dekstroza, całkowicie uwodorniony tłuszcz palmowy, glukoza, syrop glukozowy w proszku. Bez wyrzutów sumienia wybieraj te, w których więcej niż 90% stanowią orzechy!👌 Osobiście mogę polecić z firmy Primavika , BasiaBasia, KruKam , NaturAvena Sp z o.o.– z tej firmy krem orzechowy kakaowy- smakuje (no prawie) jak Nutella😍! Znajdziecie je w większości sieciówek typu Carefour, Auchan, Kaufland, sklepach online lub ze zdrową żywnością. 👍z moim masłem orzechowym jestem FRIENDSem 😁 #oladoesntsharefood
PRZEPIS na owsiankę- ta wersja często pojawia się u mnie na śniadanie. Jest po prostu…pyszna!
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemię lniane
- Szklanka mleka migdałowego (lub krowiego)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- Cynamon
Przygotowanie:
Płatki z siemię ugotować na mleku do pożądanej konsystencji, w trakcie gotowania dodać część masła orzechowego by uzyskać kremowy, orzechowy posmak. Jabłko pokroić w kosteczkę (ze skórką, lub bez) i podprażyć pod przykryciem w garnuszku ze szczyptą cynamonu.