Międzynarodowy dzień szpinaku – przepisy z jego wykorzystaniem!

“Szpinak to zdrowie” – wiedzą o tym mamy oraz silny marynarz Popeye, któremu zawsze dodawał sił 😉 Zawiera w sobie cenne flawonoidy oraz karotenoidy o działaniu przeciwzapalnym. Co więcej to także źródło przeciwutleniających witamin A i C, a także żelaza, kwasu foliowego, cynku, selenu i magnezu. Składniki te wpływają korzystnie na nasz układ krążenia i układ nerwowy. Szpinaku powinny jednak unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ zawiera kwas szczawianowy, który wypłukuje z organizmu wapń i może przyczyniać się do produkcji kamieni nerkowych. Świeży szpinak przechowujemy szczelnie w foliowej torbie, z której należy wypuścić jak najwięcej powietrza. Można wówczas go przechowywać do pięciu dni.

Macie swoje ulubione przepisy z wykorzystaniem szpinaku? Łapcie kilka sprawdzonych ode mnie!

Dorsz ze szpinakiem i pomidorami suszonymi (1 porcja 257 kcal)

Składniki:

  • dorsz 150g (filet)
  • suszone pomidory 15 g (2 szt)
  • Szpinak świeży 60g (3 garści)
  • czosnek 5g (ząbek)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • masło 10g (łyżka stołowa)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Rybę opłukać i oddzielić nożem skórkę od filetu. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć pieprzem, dodać troszeczkę soli. Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni podgrzać masło, dodać pokrojony drobno czosnek, po czym wrzucić szpinak, doprawić i mieszać do momentu aż zwiędnie. Gotowy szpinak nałożyć na rybę, położyć pokrojone suszone pomidory. Tak przygotowaną rybę piec w piekarniku ok 20 minut.

Koktajl ze szpinakiem i mango (1 porcja 293 kcal)

Składniki:

  • mango 280g (1 szt)
  • szpinak 60g (3 garści)
  • sok pomarańczowy 240ml (szklanka)
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować.

Kasza pęczak z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem (1 porcja 497 kcal)

Składniki:

  • kasza pęczak 50g
  • pierś z kurczaka 100g
  • suszone pomidory 25g (3 szt)
  • czosnek 6g (ząbek)
  • olej rzepakowy 5g (łyżeczka)
  • szpinak 60g (3 garści)
  • sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać pokrojone w kostkę mięso, doprawić i podsmażyć. Dodać szpinak, suszone pomidory i ugotowaną kaszę. Mieszać do momentu, aż szpinak zmięknie.

Sałatka z serem halloumi, gruszką i szpinakiem (1 porcja 380 kcal):

  • ser halloumi 60 g (2 plastry)
  • gruszka 130g (1 szt)
  • szpinak 60g (3 garści)
  • ocet balsamiczny 5g (łyżeczka)
  • oliwa z oliwek 5g (łyżeczka)
  • orzechy włoskie 10g
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments