Przepis na migdałową owsiankę z karmelizowaną brzoskwinią
Pomysłów i przepisów na owsiankę nigdy dość. W zamrażarce co jakiś czas robimy porządki i wykorzystujemy końcówki mrożonych owoców do koktajli lub…owsianek. Dzięki temu próbuje nowych zestawień i połączeń smaków. Ostatnio rano zajadam się pyszną migdałową owsianką z karmelizowaną brzoskwinią. Wypróbuj ten przepis- prosty i szybki. O plusach korzystania z mrożonych owoców i warzyw pisałam tutaj https://nasza-dieta.pl/blog/plusy-mrozonych-owocow-i-warzyw/ W tym artykule znajdziecie także inny przepis na owsiankę z wykorzystaniem z kolei mrożonych wiśni- Sprawdźcie koniecznie jeśli lubicie czekoladowe owsianki.
Migdałowa owsianka z karmelizowaną brzoskwinią:
Składniki:
- szklanka mleka (roślinne lub krowie) u mnie napój migdałowy
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka miodu
- mrożone brzoskwinie (dostępne m.in. w Biedronce)
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- W garnuszku podgrzej mleko i płatki owsiane (zawsze dodaję szczyptę soli co według mnie polepsza smak owsianki).
- W drugim garnuszku dodaj mrożone brzoskwinie, odrobinę wody. Początkowo podduś pod przykryciem aż brzoskwinie zrobią się miękkie. Następnie dodaj łyżkę miodu i mieszaj co jakiś czas do zarumienienia owoców.
- Na patelni podpraż płatki migdałów i wiórki owsiane.
- Owsiankę dodaj do miseczki, następnie dodaj owoce i posyp prażoną posypką.
Subskrybuj
0 komentarzy