Plusy mrożonych owoców i warzyw! Czekoladowa owsianka z wiśniami

Obłędnie czekoladowa w towarzystwie kwaskowatych wiśni #owsiankaczekoladowa. Kto lubi takie połączenie? Pozbywamy się zapasów mrożonek, a u mnie wiśni, borówek, jagód, truskawek, malin pod dostatkiem.W okresie jesienno-zimowym lub przez najbliższy czas kiedy #zostajewdomu ratują nie raz sytuację!
Jakie są plusy mrożonych owoców i warzyw?
Nie są chemicznie konserwowane w celu przedłużenia ich trwałości (przyznacie, że świeże truskawki w styczniu w plastikowym pudełeczku w Biedronce wyglądają podejrzanie),
mogą mieć więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki (zdecydowanie zimą wybieram brokuły mrożone niż świeże, nawet ze względów wizualnych),
często owoce i warzywa mrożone są w pełni ich sezonu przez producentów żywności,
mrożenie jest metodą przechowalnictwa żywności, która w dużym stopniu zapobiega stratom składników mineralnych i witamin,
mrożenie zapewnia ciągły dostęp do produktów sezonowych.

Wasze zamrażarki też wypchane po brzegi mrożonymi warzywami i owocami?

Przepis na czekoladową owsiankę z wiśniami:
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemię lniane
szklanka mleka migdałowego (lub krowiego)
kostka gorzkiej czekolady
łyżeczka kakao
miód
mrożone wiśnie
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, kakao i czekoladę. Gotujemy na wolnym ogniu do pożądanej konsystencji. W osobnym garnuszku dodajemy mrożone wiśnie z odrobiną wody i miodu i dusimy pod przykryciem. Przelewamy owsiankę do miseczki i dodajemy wiśnie.

1
Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Darek
Darek

Polecam jeszcze do owsianki mrożone musy z owoców 🙂 Świetnie sprawdzają się samodzielnie przygotowane zamrożone kostki ze zblendowanych owoców – można w tym celu wykorzystać foremki do kostek lodu