Najlepsze przepisy z cukinii!

Dary, dary losu 😉 Takie szczęście mieć przyszłych teściów z własnym ogródkiem owocowo- warzywnym. Cukinię uwielbiamy! Zwłaszcza takie okazy, z których można wyczarować sporo pyszności. Choć dla wielu osób warzywo to nie ma zupełnie smaku- zdziwicie się próbując te przepisy! Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym- 100 g surowej cukinii dostarcza tylko ok. 16 kcal, 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 3,1 g węglowodanów oraz 1 g błonnika. To także dobre źródło witamin i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, wit. C, K, witaminy z gr. B, beta karoten czy kwas foliowy. Ze względu na swój niski indeks glikemiczny cukinia jest polecana również osobom z cukrzycą czy insulinoopornością.

A jakie jest Wasze ulubione danie z tym warzywem?

Wypróbujcie koniecznie tych pyszności!

Cukinia w cieście naleśnikowym- składniki na 2 porcje

Składniki na 2 porcje:

  • 1 większa cukinia ok. 400-500 g
  • olej rzepakowy
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Cukinię pokroić na ok. 0,5 cm plasterki. W misce połączyć składniki ciasta naleśnikowego: wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i wlewając po trochu mleka mieszać składniki energicznie, aż otrzymamy gładkie ciasto
  • Rozgrzać dużą patelnię z tłuszczem. Wkładać do ciasta partiami plastry cukinii i zanurzać je w cieście. Kłaść na patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor przez ok. 1 – 2 minuty z każdej strony.
  • Odkładać na ręczniki papierowe by odsączyć tłuszcz

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur

Składniki na 2 porcje:

  • Cukinia 1 szt ok 500g
  • Mięso mielone wołowe 200g
  • Pieczarka uprawna 8 szt
  • Mozzarella 60 g
  • Pietruszka liście
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na półmiękko.
  2. Pieczarki pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie oraz podsmaż i dopraw mięso.
  3. Kaszę wymieszaj z pieczarkami, mięsem i posiekaną pietruszką. Dopraw.
  4. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Możesz układać warstwowo.
  5. Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach. Po połowie czasu pieczenia posyp startą mozzarellą. Na talerzu posyp szczypiorkiem

Placuszki z cukinii z sosem tzatziki

Składniki na 2 porcje:

  • Cukinia 1 szt ok 400-500g
  • Marchew 1 szt
  • Pieczarki 8 szt
  • Pierś z kurczaka 150 g
  • Kasza bulgur 50 g
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Jaja kurze 2 szt
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Pietruszka, liście
  • Jogurt naturalny 100g
  • Rzodkiewka 2 szt
  • Ogórek mały 1 szt

Przygotowanie:

1.Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Poczekamy aż cuknia puści soki i odsączamy. Warzywa mieszamy z jajkami, mąką, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.

2. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Marynujemy w łyżce oliwy i przyprawie curry i słodkiej papryce. Podsmażamy. Po ostudzeniu mięsa dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników

3. Nakładamy placuszki na rozgrzaną patelnie i smażymy na rumiano z obu stron

Sos tzatziki:

Z jogurtu, startego ogórka, rzodkiewki i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

Smacznego!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
Konrad
3 września 2019 11:42

Tak jak jestem zagorzałym fanem cukinii, tak nie wiedziałem, że można z niej przygotować tak dobre rzeczy 🙂 Odkąd dostałem zalecenie od dobrego dietetyka aby ją spożywać, od tamtej pory jem ją przynajmniej dwa razy w tygodniu. Smacznie, mało kalorycznie i zdrowo. Dziękuję za przepis!