Przepis na pieczone pączki!

Dzień dobry…z pewnością dla wielu osób które są już po pączku. Przyznam szczerze…ja jeszcze swojego nie zakupiłam, ale na jednego zapewne się dziś skuszę 😉 W końcu jeśli na codzień Nasza Dieta opiera się na zdrowych produktach to od jednego pączka nie przytyjemy! Zachowanie umiaru nas uratuje lub aktywność fizyczna lub…Przepis na dietetyczne pączki (o prostym składzie, bez konserwantów, pieczone, a nie smażone w głębokim tłuszczu) który poznałam pracując w barze @fit_fresh_olsztyn w trakcie moich studiów (pozdrawiam całą ekipę i szefostwo). Kto z Olsztyna i pamięta te dietetyczne sałatki czy ulubiony przez wszystkich koktajl owocowy Energia ?

Przepis na pieczone pączki:

Składniki na około 8 sztuk:

  • 50 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki
  • 20g ksylitolu/ erytrytolu/ cukru lub innego słodzika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 80 g miękkiego masła
  1. Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Przygotować rozczyn – wymieszać ciepłe mleko razem z pokruszonymi drożdżami, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżki stołowej mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczką
  2. Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Wyrabiać ręką ciasto przez około 5 minut, aż będzie gładkie (lub w thermomiksie czy mikserem planetarnym z końcówką “hak” na najmniejszych obrotach).
  3. Następnie dodawać po małych kawałeczkach miękkie masło, wyrabiając powoli ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne i będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
    Szklanką lub foremką wyciąć 8 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady, dżemu lub kostkę czekolady lub np. 2 szt świeżej lub mrożonej maliny. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
  5. Ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 20-30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
    Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut, posypać cukrem pudrem.
  6. Możecie także przygotować pieczone pączki z lukrem malinowym: maliny świeże lub mrożone rozetrzeć z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Mieszać dokładnie aż maliny się rozpadną lub całość zmiksować. Wówczas nie nadziewamy środka paczka tylko po upieczeniu i ostudzeniu pączków polewamy je malinowym lukrem.
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments