Przepis na świąteczne, korzenne pierniczki
Pierniczki last minute polecają się na święta! Znikają w mgnieniu oka , tak ładne, że nadają się nawet na prezent od serca J Wersja fit bez lukru i oczywiście obowiązkowo z pięknymi zdobieniami 🙂
Przepis jak co roku od @Parakulinarni Dominiki i Jacka 🙂
Przepis na świąteczne pierniczki:
Składniki na korzenne pierniczki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- kostka masła
- 1 jajko
- szklanka cukru brązowego lub ksylitolu/erytrytolu
- 1 łyżkę śmietany 18%
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko jaja
- kilka kropel soku z cytryny
- (opcjonalnie barwnik spożywczy)
Przygotowanie lukru do pierniczków:
Należy rozpocząć od przygotowania lukru, który powinien się schłodzić i stężeć w lodówce. W misce umieszczamy białko i cukier pudek i miksujemy, dodając w trakcie kilka kropel soku z cytryny. Gdy lukier jest zbyt płynny dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy do ciągnącej się konsystencji. Przekładamy masę do pojemniczka i chowamy do lodówki.
Przygotowanie pierniczków:
Do miski wsypujemy suche produkty i mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnione masło, śmietanę, jajko i wstępnie mieszamy składniki po czym wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około godzinę czasu. Blat podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na pół, raz jeszcze ugniatamy, rozwałkowujemy i korzystając z foremek przygotowujemy pierniczki. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st na ok 15 min. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub dekorujemy dowolnie według inwencji twórczej 🙂
Do świątecznej aury brakuje już tylko śniegu 🙂 A Wy co dobrego na osłodę szykujecie?