Przepis na świąteczne, korzenne pierniczki

Pierniczki last minute polecają się na święta! Znikają w mgnieniu oka , tak ładne, że nadają się nawet na prezent od serca J Wersja fit bez lukru i oczywiście obowiązkowo z pięknymi zdobieniami 🙂

Przepis jak co roku od @Parakulinarni Dominiki i Jacka 🙂

Przepis na świąteczne pierniczki:

Składniki na korzenne pierniczki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • kostka masła
  • 1 jajko
  • szklanka cukru brązowego lub ksylitolu/erytrytolu
  • 1 łyżkę śmietany 18%
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko jaja
  • kilka kropel soku z cytryny
  • (opcjonalnie barwnik spożywczy)

Przygotowanie lukru do pierniczków:

Należy rozpocząć od przygotowania lukru, który powinien się schłodzić i stężeć w lodówce. W misce umieszczamy białko i cukier pudek i miksujemy, dodając w trakcie kilka kropel soku z cytryny. Gdy lukier jest zbyt płynny dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy do ciągnącej się konsystencji. Przekładamy masę do pojemniczka i chowamy do lodówki.

Przygotowanie pierniczków:

Do miski wsypujemy suche produkty i mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnione masło, śmietanę, jajko i wstępnie mieszamy składniki po czym wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około godzinę czasu. Blat podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na pół, raz jeszcze ugniatamy, rozwałkowujemy i korzystając z foremek przygotowujemy pierniczki. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st na ok 15 min. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub dekorujemy dowolnie według inwencji twórczej 🙂

Do świątecznej aury brakuje już tylko śniegu 🙂 A Wy co dobrego na osłodę szykujecie?

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o